Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 22.01.2018.| 08:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2017 - Investicije u oblasti TURIZMA, ZABAVE i REKREACIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: Shaiith/shutterstock.com )
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2017. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE.

Turizam kao velika uzdanica u privredi Bosne i Hercegovine, bilježi blage pomake u svom razvoju. BiH je za 11 mjeseci prošle godine posjetilo 1,2 miliona turista, što je za 13,7% više u odnosu na isti period 2016. Povećan je i broj noćenja u istom periodu kojih je bilo za 12,4% više. Značajno povećanje noćenja bilježi i Trebinje i to za 30%.

Kao i svake godine bilo je mnogo projekata koji bi mogli značajno obogatiti turističku ponudu zemlje, ali su ostali na nivou ideje. Bilo je i onih na koje smo strpljivo čekali i počeli su da se realizuju u 2017. Najviše nas i dalje tište svi veliki i neiskorišćeni potencijali, u koje nije bilo ni nagovještaja ulaganja.

U narednom periodu dosta se očekuje od razvoja turizma na našim planinskom ljepoticama, naročito od Jahorine gdje je osiguran novac za konkretne projekte, te od trebinjskog kraja sa svim njegovim potencijalima.

Ono što je sigurno, Bosni i Hercegovini će sve manje nedostajati bogate hotelske ponude, pa i one visoke kategorije. Novi hoteli gradiće se u mnogim gradovima BiH, a u 2018. najavljeno je otvaranje i onih najluksuznijih u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru. O kojim svjetskim brendovima je riječ, čitaćete u narednim redovima.

Pogledajmo šta vas je najviše interesovalo tokom 2017!

Lidersku poziciju drži idejno rješenje arhitekte Vladana Golijanina za uređenje turističko-rekreativnog centra Ravna planina. Projekat je privukao veliku pažnju, jer se pokazalo kako bi se ubuduće mogao obogatiti ovaj prostor i kreirati jedinstvena turistička ponuda tog planinskog kraja. Centar je zamišljen tako da ima sportsko-rekreativne i edukativne sadržaje tokom cijele godine, što je potrebno za dalji razvoj planinskog turizma u BiH.

Lokacija nije slučajna. Skijaški centar Ravna planina se sve više širi, a krajem prošle godine puštena je u rad kabinska gondola Jahorina Express, prva žičara tog tipa u BiH. U planu je da gondola u bliskoj budućnosti poveže Pale i Jahorinu, a trenutno izlazi do nadmorske visine na kojoj se nalazi lokalitet za koji je rađen ovaj idejni projekat.

Idejno rješenje TRC Ravna planina
Idejno rješenje TRC Ravna planina
Idejni tvorac TRC Ravna planina ranije je rekao za eKapiju da očekuje interesovanje lokalnih kompanija, ali i države i lokalne i turističke zajednice.

Upravo na drugoj poziciji našli su se projekti na Jahorini o kojima se pričalo u prošloj godini. Osim pokretanja gondole kakva do sada nije postojala u BiH, što je investicija firme Majnex, Olimpijski centar Jahorina je počeo da radi na unapređenju infrastrukture na Jahorini. Uređeno je 6.222 m staza po FIS standardima i izgrađene su nove staze i vezni putevi u dužini od 15 km, tako da sada skijaši mogu da skijaju na stazama ukupne dužine 35 km.

Takođe, u novembru su prodate obveznice vrijedne više od 10 mil KM kako bi se došlo do novca za uređenje ski staza i izgradnju sistema za vještačko osnježavanje.

Prema posljednjim informacijama, OC Jahorina je potpisao ugovor sa jednom od najvećih svjetskih kompanija za proizvodnju sistema za vještačko osnježavanje – Technoalpin, i sada se radi na izgradnji tog sistema, što će skijašku sezonu produžiti na 130 umjesto 60 dana.

Trećeplasirani je projekat planiranog turističkog kompleksa ViLand Resort u Visokom, koji je procijenjen na 12 mil KM. Iako je investitor bio spreman odmah ući u realizaciju, došlo je do problema sa administracijom što je ovu priču stavilo na čekanje.

Idejni tvorac projekta Halim Zukić rekao je ranije za eKapiju da su Pismo namjere predali Općini Visoko u maju 2017. godine, ali da nakon toga niko od opštinskih vlasti nije lično razgovarao sa njima. Investitor planira da gradi kompleks na prostoru bivše kasarne u Visokom, koja u njihovom zakupu.

Projekat Grada sunca kod Trebinja
Projekat Grada sunca kod Trebinja
U prošloj godini pratili ste i aktivnosti kompanije Swisslion u namjeri da kod Trebinja napravi čitav gradić sa sadržajima za razonodu, i to se našlo na četvrtoj poziciji. Prve sadržaje turisti i lokalno stanovništvo su isprobali sredinom prošle godine kada je Grad sunca zvanično otvorio vrata. Gosti su tada mogli da koriste akva i dino park, nakon čega su krenuli da niču hotel Vidikovac, velnes i spa centar Galija, dječije igraonice za sve uzraste, kao i gradnja Varoš čaršije i vila.

Ubrzo nakon toga počela je i gradnja sportskog kompleksa sa dvoranom, zatvorenim bazenom i vanjskim terenima.

Grad sunca gradiće se u fazama na čak 80 hektara, a u njega će biti uloženo 200 mil KM.

Vašu pažnju privukla je i priča o obnovi kultnog mostarskog hotela Neretva, što će se uskoro desiti. Već sada se zna da će hotel biti dio jednog svjetskog lanca, a o kome je riječ i dalje je poslovna tajna.

S obzirom na to da se radi o nacionalnom spomeniku, istaknuto je da će se tokom rekonstrukcije poštovati izvorni vanjski izgled i oblik građevine. U ovaj posao biće uloženo 8,7 mil EUR, a to je dospjelo na peto mjesto naše liste.

Da li će se sport i turizam vratiti na igmansko Veliko polje? Općina Hadžići pokrenula je izradu Urbanističkog projekta za Veliko polje, a povodom želje šeika Mohammed al Qasimija da tu gradi sportsko-turističke sadržaje. Šeik je već vlasnik hotela Feri i želi investirati u nove objekte i sadržaje na Velikom polju.

Prema najavama koje je eKapija imala, investitor planira da obnovi hotel Feri i izgradi sportsko-rekreativni centar na Igmanu. Plan je bio da projekat bude realizovan do 2019. godine kada se održava EYOF kako bi kompleks na Igmanu bio infrastrukturna podrška za najveći sportski događaj u BiH nakon Olimpijade 1984. godine. Ovo je po vašem interesovanju zauzelo šesto mjesto na našoj listi.

Sedma na ljestvici je vijest da Travnik dobija luksuzni hotel sa četiri zvjezdice. Investitor je lokalna, dobro poznata firma Bajra, koja je već ulagala u turističke objekte, poput kompleksa Konak. Plan firme je da u Travniku izgradi hotelski kompleks sa kino salom, kongresnom dvoranom i drugim sadržajima koji su potrebni ovom gradu.

Projekat hotela Lipa u Travniku
Projekat hotela Lipa u Travniku
Projektanti su početkom godine najavili da će kompleks imati prvenstveno hotelsku namjenu, sa 80 smještajnih jedinica.

Osmoplasirani je ambiciozni turistički kompleks Klekovača u opštini Petrovac, za koji je procijenjeno da košta 338 mil EUR. Nosioci projekta kažu da je on sve bliže realizaciji, jer je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila Prostorni plan područja posebne namjene Klekovača. Prognoze su da bi gradnja mogla početi u ovoj godini.

Projektom su predviđeni veliki broj hotela, naselja sa turističkim vilama, sportsko-rekreativni kompleks, kao i ski centar sa stazama dugim 63 km, a sve to bi se gradilo u tri faze.

Stigli smo do još jednog megalomanskog projekta na devetoj poziciji, svima poznatog Buroj Ozona. Saga oko gradnje je nastavljena prošle godine, a mišljenja su podijeljena. Dok su investitori uvjeravali da će naselje biti useljivo već 2019, u javnosti se pričalo da je projekat propao.

Ipak, sredinom 2017, godinu dana nakon polaganja kamena temeljca, počeli su prvi radovi u Buroj Ozone. Kako su tada prenijeli mediji, počela je gradnja šest vila što bi bila prva faza radova. Tada je najavljeno i skorije raspisivanje tendera za gradnju hotela i ostalih vila, o čemu kasnije nije bilo informacija.

Na desetom mjestu ovogodišnje liste najčitanijih je velnes i spa centar hotela Hills na Ilidži, za koji je smatra da je najveći ovog tipa u regionu. U hotelu ističu da jedan od najopremljenijih velnes i spa centara na ovim prostorima posjeduje posebno specijalizovane tretmane za relaksaciju.

Na sljedećoj, jedanaestoj poziciji smjestila se najava da francuska hotelska grupacija AccorHotels otvara još jedan hotel u BiH. Nakon ulaganja u rizort u Tarčinu kod Hadžića, počele su pripreme u saradnji sa Al-Shiddi grupacijom za otvaranje Swissotela u sklopu Sarajevo City Centra.

Buduća soba u Swissotelu u Sarajevu
Buduća soba u Swissotelu u Sarajevu
Kategorisan sa 5+ zvjezdica, luksuzni hotel će imati 218 soba, salu za konferencije, spa centar sa potpisom Purovel Spa & Sport, dok dizajn enterijera radi renomirana engleska firma. Otvaranje hotela predviđeno je početkom ove godine.

Da opština Petrovo dobija banjsko-turistički kompleks u koji ulaže bijeljinska kompanija Milojević Gilje-gas našla se na dvanaestom mjestu. Terme u podnožju Ozrena gradiće se fazno, a investitor je ranije imao plan da završi cijeli posao do kraja 2019. godine. Riječ je o najznačajnijem projektu u ovoj lokalnoj zajednici u posljednjih 10 godina.

Biznismen Rodoljub Drašković nije štedio novac za projekte u turizmu na području Trebinja, u prošloj godini. Osim što se aktivno gradilo u kompleksu Grad sunca, otvoren je hotel modernog industrijskog dizajna SL-Industry, sa četiri zvjezdice.

Kako je rečeno, ovo je prvi projekat novog poslovnog ogranka Swisslion komanije SL Hotels Group, koji će se razvijati u saradnji sa crnogorskom grupacijom za upravljanje hotelima Casa del Mare. Ovo je ujedno i trinaesta najčitanija investicija.

Građani Sarajeva opet će moći da se voze Trebevićkom žičarom. Obnova jednog od simbola grada počela je u prošloj godini, a ako sve bude po planu, Trebevićka žičara će od proljeća biti puštena u rad. Osim toga čitalo se i o mogućoj gradnji još tri žičare na području Sarajeva za šta je bilo zainteresovanih investitora iz Saudijske Arabije. Sve to dospjelo je na četrnaesto mjesto naše liste.

Projekat hotela Mostar Marriott
Projekat hotela Mostar Marriott
I Mostar dobija hotel svjetskog ranga. Na petnaesto mjesto plasirao se Mostar Marriot koji će krasiti srce starog grada, na mjestu nekadašnjeg hotela Ruža. Imaće više od 180 soba i apartmana, velike kapacitete za konferencije i događaje sa salom koja može da primi oko 740 učesnika, te mnogo drugih sadržaja po visokim standardima svjetske hotelske grupacije. Hotel bi trebalo da bude završen do proljeća ove godine.

Vašu pažnju privukla je i potencijalna gradnja hotelskog kompleksa na lokaciji Vranjače – Zlatište. Hotel Sarajevo Palace je zamišljen da zauzima površinu od 56.000 m2, a sa gradom bi bio povezan žičarom od Skenderije do Zlatišta. Ovaj projekat je šesnaesti na listi najčitanijih.

Jedno od omiljenih izletišta građana Tuzla uskoro bi trebalo da bude potpuno rekonstruisano, što je dospjelo na sljedeću, sedamnaestu poziciju. Osamnaesto mjesto drži megalomanski projekat Eko zone Korićani na Vlašiću od 4,26 mlrd EUR u koji žele da ulažu Turci, a devetnaesto vijest da je završena izgradnja apartmanskog naselja Srebrna lisica na Bjelašnici. Dvadeseta na listi investicija je ponovo Bjelašnica, ovaj put sa planiranim projektima koji bi znatno doprinijeli razvoju planinskog turizma u BiH.

Na listi od 30 najčitanijih našli su se i obnovljeni hotel Vidikovac u Zvorniku, vijest da svjetski hotelski brend Marriott stiže u Banjaluku, ideja nekoliko investitora da kod Sokoca grade vikend naselje po uzoru na Zlatibor, savremeni hotel B&M sa konferencijskom salom u Livnu, početak gradnje još jednog hotela svjetskog ranga u Sarajevu – hotela Hilton. Tu je i vijest da Hoteli Ilidža otvaraju još dva hotela sa pet zvjezdica, da Hajdučke vode kod Teslića dobijaju etnoselo, novi luksuzni hotel sa 4 zvjezdice u Andrićgradu, proširenje hotela Sunce u Neumu i novi sadržaji, te sarajevski hotel Bristol pod novim brendom Novotel i početak gradnje hotela za visinske pripreme sportista u Sokocu.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TURIZMA, ZABAVE i REKREACIJE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji INDUSTRIJA, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, NEKRETNINE, KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA i ZDRAVSTVO?
Firme:
eKapija.com Beograd
Majnex d.o.o. Pale
JAHORINA OC a.d. Pale
ViLand d.o.o. Visoko
Grad Visoko
Swisslion d.o.o. Trebinje
NERETVA d.o.o. Visoko
Emirates d.o.o. Sarajevo
DUBOS d.o.o. Sarajevo
Općina Hadžići
BAJRA d.o.o. Travnik
DOM PROJEKT D.O.O Travnik
GB IMMO doo Banja Luka
Beging d.o.o. Beograd
Buroj Ozone Sarajevo
AccorHotels Paris France
AL-SHIDDI INTERNATIONAL d.o.o. Sarajevo
KOMPANIJA MILOJEVIĆ GILJE-GAS d.o.o. Bijeljina
DŽEKOS d.o.o Sarajevo
Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo
Marriott International, Inc. Washington DC
Općina Centar Sarajevo
Grad Tuzla
TOMIX d.o.o. Kneževo
TLG d.o.o. Travnik
BOSMAN d.o.o. Sarajevo
Emission društvo za trgovinu i usluge d.o.o. Sarajevo
Gros H&G d.o.o. Sarajevo
Fitness centar BODY ART Sarajevo
GRAKOP d.o.o. Kiseljak
Biofarmed d.o.o. Sarajevo
KRUPS d.o.o. Sarajevo
NEIMARI d.o.o. Sarajevo
Općina Trnovo
STUDIO NON STOP d.o.o. Sarajevo
Hotel Vidikovac Zvornik
GLOBAL ENTERIJERI d.o.o. Zvornik
KLIMAINVEST d.o.o. Banovići
Jezero plast Zvornik
MONTING-MONTAŽA d.o.o. Bijeljina
FASADER MONT d.o.o. Zvornik
MMI Razvoj projekata d.o.o. Banja Luka
Grad Banja Luka
Putevi d.o.o. Zvornik
ZABRIŠĆE B&M d.o.o. Livno
HBRD HOTELI ILIDŽA d.d. Ilidža
FAGUS d.o.o. Kotor Varoš
Sportsko-rekreacioni centar Hajdučke vode Teslić
Abis d.o.o. Kotor Varoš
Turistička organizacija Višegrad
HOTEL SUNCE d.o.o. Neum
MHTP BRISTOL d.d. Sarajevo
Tagovi:
OC Jahorina
Buroj Ozone Sarajevo
Buroj International Group
Al Shiddi Sarajevo
HeritageTurk
Fitness centar BODY ART Sarajevo
Vladan Golijanin
turističko rekreativni centar Ravna planina
ski centar Ravna planina
Ravna planina
skijanje Ravna planina
gondola Pale Jahorina
gondola Jahorina Express
gondola Jahorina Ekspres
kabinska gondola Pale Jahorina
skijanje na Jahorini
skijanje Jahorina
ski staze na Jahorini
vještačko osnježavanje na Jahorini
sistem za vještačko osnježavanje Jahorina
uređenje infrastrukture na Jahorini
ViLand Resort Visoko
turistički kompleks Viland Resort
turistički kompleks Visoko
Halim Zukić
Grad sunca
izgradnja Grada sunca
sadržaji u Gradu sunca
akva i dino park kod Trebinja
sportski kompleks u Gradu sunca
sportski sadržaji u Gradu sunca
velnes i spa centar Galija
Varoš čaršija
hotel Neretva u Mostaru
obnova hotela Neretva
rekonstrukcija hotela Neretva
hoteli u Mostaru
hotel O3
hotel Ozon
hotel Feri Igman
sportsko rekreativni kompleks Igman
sportsko rekreativni centar Igman
sportski centar na Igmanu
obnova hotela Feri
Hotel Lipa Travnik
hotel Lipa u Travniku
novi hotel u Travniku
kino dvorana Travnik
kongresna dvorana Travnik
Prostorni plan područja posebne namjene Klekovača
turistički kompleks Klekovača
izgradnja turističkog kompleksa Klekovača
Buroj Ozone Trnovo
turistički kompleks Trnovo
izgradnja turističkog kompleksa u Trnovu
Swissotel Sarajevo
hotel Sarajevo City Centar
hoteli Sarajevo
hoteli u Sarajevu
hoteli sa 5 zvjezdica u Sarajevu
Terme Ozren
terme Petrovo
banja Petrovo
banjski kompleks Petrovo
SL Industry Trebinje
hotel industrijskog dizajna
hoteli Trebinje
hoteli u Trebinju
Swisslion hotel u Trebinju
Trebevićka žičara
izgradnja Trebevićke žičare
žičare u Sarajevu
Hotel Mostar Marriott
hotel Mostar Meriot
hoteli Mostar
hoteli u Mostaru
hoteli sa pet zvjezdica u BiH
hotel sa 5 zvjezdica Mostar
hotel Ruža
hotel na Zlatištu
hotel Vranjače Zlatište
hotel Sarajevo Palace
hotel Sarajevo Palace na Zlatištu
novo hoteli u Sarajevu
izletište Ilinčica Tuzla
rekonstrukcija izletišta Ilinčica
obnova izletišta Ilinčica
etnoselo Tuzla
izgradnja etnosela Tuzla
izgradnja motela Tuzla
zoo park Tuzla
HeritageTurk
Eko zona Korićani Vlašić
izgradnja Eko zone Korićani Vlašić
apartmansko naselje Srebrna lisica
apartmani Bjelašnica
apartmansko naselje na Bjelašnici
smještaj na Bjelašnici
Urbanistički projekat Bjelašnica
Bjelašnica
hoteli Bjelašnica
hotel na Bjelašnici
izgradnja hotela na Bjelašnici
apartmani Bjelašnica
izgradnja apartmana na Bjelašnici
prodaja zemljišta na Bjelašnici
zemljište na Bjelašnici
investicije na Bjelašnici
sportska dvorana Bjelašnica
sportski tereni Bjelašnica
hotel Vidikovac u Zvorniku
hoteli u Zvorniku
hotel Vidikovac Zvornik
obnova hotela Vidikovac
Courtyard by Marriott Banjaluka
hotel Marriott u Banjaluci
hotel Meriot u Banjaluci
hoteli u Banjaluci
turističko naselje Vidrići
vikend naselje Vidrići
vikend naselje kod Sokoca
vikend kuće u selu Vidrići
vikend kuće kod Sokoca
vikend naselje Sokolac
Zabrišće B&M
B&M hotel Livno
BM Livno hotel
hotel Hilton Sarajevo
gradnja hotela Hilton u Sarajevu
Hilton u Sarajevu
Hoteli Ilidža
hotel Bosna Ilidža
hotel Austrija Ilidža
hotel Austria Ilidža
hoteli na Ilidži
Hajdučke vode
etno selo Hajdučke vode
etnoselo u Hajdučkim vodama
gradnja etno sela u Hajdučkim vodama
hoteli Višegrad
hoteli Andrićgrad
smještaj u Andrićgradu
hoteli Neum
hotel Sunce u Neumu
renoviranje hotela Sunce Neum
hoteli u Neumu
Hotel Novotel Sarajevo
hotel Bristol u Sarajevu
hotel Sokolac
hoteli u Sokocu
hotel za visinke pripreme sportista u Sokocu
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2017
retrospektiva
retrospektiva 2017
retrospektiva turizam
retrospektiva turizam 2017
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.