NavMenu

I dalje neizvjesna prodaja bijeljinske šećerane - Potencijalni kupci pojačali ponude

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 21.01.2018. 19:06
Komentari
Podeli
(Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Reorganizacija bijeljinske Šećerane je obustavljena jer povjerici nemaju investitora koji će finansijski podržati taj proces.

Skupština povjerilaca Šećerane odbila je krajem oktobra prošle godine plan bivšeg stečajnog upravnika Laze Đurđevića da bude nastavljena prodaja imovine fabrike. Tada su i donijeli odluku da bude donesen plan reorganizacije fabrike. Đurđević je nakon toga podnio ostavku, a za novog stečajnog upravnika imenovan je Nebojša Matić iz Bijeljine.

- Obustavljeno je donošenje plana reorganizacije Šećerane jer Skupština povjerilaca nema investitora koji će sve to da isprati i plati. Zatražili su da bude urađena investiciona studija koja bi trebalo da pokaže koliko bi budućeg investitora koštalo pokretanje proizvodnje u fabrici - kazao je Matić.

Skupština povjerilaca zatražila je takođe od stečajnog upravnika da ne poseže za prodajom imovine u dijelovima ili ispod cijene koja neće pokriti potraživanja povjerilaca od 16 mil KM.

- Sjednica Odbora i Skupštine povjerilaca biće održana u februaru i tada ćemo razmatrati dalji tok rješavanja stanja u preduzeću jer je pravac koji je ranije izglasan obustavljen. Na osnovu svega jasno je da Šećerana neće uskoro proraditi - naveo je Matić.

Preduzeća koja su ranije dostavila ponude ne odustaju od kupovine fabrike i neke od ponuda su poboljšane.

- Firma iz Turske uvećala je ponudu i ona sada iznosi 4,25 mil EUR. Međutim, oni ne žele da pokrenu proces proizvodnje već da fabriku izmjeste u svoju zemlju. Održali smo i više sastanaka sa kompanijom iz Vijetnama koja je ranije bila zainteresovana za Šećeranu. Obećali su da će dostaviti novu ponudu, ali ona još nije stigla. Takođe, u četvrtak smo razgovarali i sa Goranom Vajkićem iz Banjaluke, koji nam je rekao da će za 15 dana dostaviti modifikovanu ponudu - kazao je Matić.

Turska kompanija Bozdag implik za Šećeranu je ranije nudila 6 mil KM, Construction corporation iz Vijetnama 10 mil KM, a Goran Vajkić u ime grupe investitora 6,75 mil KM.


Račun Šećerane blokiran je još prije sedam godina nakon što je uhapšen njen tadašnji vlasnik Zoran Ćopić. Šećerana je 2014. godine prešla u vlasništvo RS, pošto je Ćopić osuđen na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeta imovina vrijedna oko 20 mil KM, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca narko-bosa Darka Šarića. Prijedlog za otvaranje stečaja u nekadašnjem gigantu podnijela je Poreska uprava RS 31. jula 2015. godine, a krajem te godine je stečaj i pokrenut.

Istrage

Pripadnici MUP-a RS pokrenuli su sredinom decembra prošle godine istrage u Šećerani zbog sumnjivih sporova koje je ovo preduzeće gubilo, što je na kraju uticalo na iznos priznatih potraživanja.

- Inspektori su izuzeli dokumentaciju o pojedinim kompanijama i fizičkim licima. Mi nemamo informacije dokle je stigla istraga - kazao je Nebojša Matić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.