Izvor: eKapija | Nedjelja, 21.01.2018.| 08:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Grad Trebinje očekuje pomoć Svjetske banke u proširenju sanitarne deponije i izgradnji reciklažnog centra

(Foto: Huguette Roe/shutterstock.com)
Mogućnosti sufinansiranja izgradnje reciklažnog centra na gradskoj deponiji Obodina u Trebinju i proširenja njenih kapaciteta bile su osnovne teme sastanka direktora javnih ustanova Ekologija i bezbjednost i Komunalno Trebinje sa predstavnicima Svjetske banke u BiH.

Prema riječima Stevana Bekana, direktora javne ustanove Ekologija i bezbjednost za Radio Trebinje, sa konsultantom Svjetske banke Draženkom Bjelićem iz Banjaluke razgovarano je o gorućim pitanjima iz oblasti upravljanja čvrstim otpadom u našem gradu, a povratne informacije očekuju se krajem februara, javlja Radio Trebinje.

- Ovo je bio prvi sastanak, za mjesec dana znaćemo naredne korake, nadamo se da će Svjetska banka sufinansirati naše projekte vezane za dugoročnu održivost upravljanjem čvrstim otpadom, ili da zajednički idemo prema IPA fondovima, tako da što manje opterećujemo gradski budžet - navodi Bekan.

On podsjeća da je Grad Trebinje kandidovao projekat izgradnje prvog reciklažnog centra u regiji, kao i da su posredstvom nadležnog ministarstva i Fonda za zaštitu životne sredine definisane potrebe i potezi kako bi se mogla obezbijediti oprema za selekciju, sortiranje i preradu otpada.

Reciklažni centar trebao bi biti u funkciji do kraja naredne godine, a potrebna su značajna finansijska sredstva.

- Važno je da imamo projektnu dokumentaciju za izgradnju ovakvog centra, što će znatno olakšati apliciranje za finansijska sredstva u različitim fondovima zaštite životne sredine. Još uvijek ne znamo koliko bi izgradnja reciklažnog centra koštala, jer razmatramo za koju bi količinu otpada najbolje odgovarao potrebama našeg grada. Treba da se sagleda i mogućnost uključivanja ostalih opština regije u ovaj projekat, tako bismo mogli i da prihodujemo. Problem je što je Obodina sanitarna deponija, dok ostale opštine imaju odlagališta koja nisu uređena, ostaje da na Savezu opština istočne Hercegovine dogovorimo modalitete saradnje - kaže direktor javne ustanove Ekologija i bezbjednost.

Bekan podsjeća da sanitarna deponija Obodina postoji od 2008. godine i da je do kraja godine neophodno da se izradi projekat njenog proširenja, s obzirom da se na ovaj lokalitet dnevno doveze i do 30 tona različitog otpada.

Evropska unija je 2008. godine uložila oko 1,3 mil EUR za sanaciju i izgradnju sanitarne deponije Obodina i 170.000 evra za troškove nadzora radova.

Projekat reciklažnog postrojenja, prvog u RS, bio je ozvaničen u septembru 2012. godine, koje je sa oko milion KM, kako je tada najavljeno, trebalo finansirati beogradsko preduzeće Eco-press system.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.