NavMenu

Rusija ponovo zabranila uvoz jabuka iz BiH

Izvor: Klix Nedjelja, 21.01.2018. 19:04
Komentari
Podeli
(Foto: Jelena Đelić)
Ruska Federacija obustavila je uvoz jabuka iz BiH, tačnije Republike Srpske, kada su carinici otkrili da je jedno preduzeće iz Bijeljine uvozilo voće iz trećih država pa ga izvozilo u Rusiju pod bosanskohercegovačkom oznakom, potvrđeno je iz Uprave za zaštitu bilja BiH za Klix.ba.

Ruska Federacija je u posljednjih nekoliko godina već drugi put obustavila uvoz voća iz RS, što nagovještava da je moguće očekivati da ruska strana ovaj put neće biti blagonaklona prema izvoznicima iz BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da je ruska strana obavijestila Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH da će od 22. januara stopirati izvoz jabuka iz BiH do daljnjeg, odnosno, dok se ova situacija ne riješi.

- Razlog za uvođenje ove mjere jeste što je kompanija iz Bijeljine prepakivala, prema navodima ruske strane, jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju - rekao je Šarović za Klix.ba.

Ministar je pojasnio da je certifikat za sporne jabuke izdala fitosanitarna inspekcija u Brčko distriktu.

- Naložio sam Upravi za zaštitu zdravlja bilja da o ovom slučaju obavijesti nadležna ministarstva RS, FBiH i Brčko distrikta i zatražio od nadležnih institucija da preduzmu sve aktivnosti kako bi se ovaj slučaj rasvijetlio - rekao je Šarović.

On je naveo da ovaj slučaj ukazuje na kršenje sporazuma i potpisanog protokola s Ruskom Federacijom s obzirom na ozbiljnu sumnju u zloupotrebu, zbog čega će biti obaviješteni i drugi nadležni kontrolni organi.

- O daljnjim aktivnostima koje će preduzeti nadležne institucije pravovremeno ćemo obavijestiti javnost narednih dana. Zatražit ćemo i razgovore s ruskom stranom kako bismo otklonili i ponovo uspostavili izvoz u Rusku Federaciju - dodao je Šarović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.