Izvor: eKapija | Petak, 19.01.2018.| 11:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2017 - Investicije u oblasti ZDRAVSTVA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2017. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru ZDRAVSTVO.

U godini iza nas dosta se ulagalo u sektor zdravstva. Tako je nastavljena realizacija najveće investicije u zdravstvo RS - rekonstrukcija Univerziteskog kliničkog centra u Banjaluci, za koji je do sada izdvojeno 200 mil KM, a svi radovi bi trebalo da budu završeni krajem godine. Velika vijest za zdravstveni sektor bila je i početak gradnje bolnice u Istočnom Sarajevu, što je trenutno druga najveća investicija u zdravstu RS. Potreba za jednom ovakvom ustanovom u tom gradu postoji već godinama.

Bilo je još značajanih investicija u ovom sektoru u 2017, pa je Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović dobio novi smještajni kompleks sa terapijskim centrom u Slatini kod Laktaša, u koji je uloženo skoro 26 mil KM.

Korak naprijed u godini iza nas napravljen je u transplataciji organa u FBiH. Naime, ovaj entitet je dobio novi Zakon o transplantaciji organa i tkiva, čime je pretpostavljeni pristanak donora postao važeći. Osim toga, FBiH je uspostavila saradnju na polju transplantacijske medicine sa Hrvatskom.

Lijepa vijest je i to što je Vlada RS osnovala Fond solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu. Veliki planovi postoje i za otvaranje centra za biomedicinska istraživanja u Banjaluci, a značajno je i to što prošle godine BIH dozvolila promet kubanskog lijeka koji se koristi protiv raka pluća.

Pogledajmo listu investicija u zdravstvo koje ste najviše čitali u 2017!

Izgradnja nove bolnice u Istočnom Sarajevu vrijedna 46,5 mil KM, najveća investicija u zdravstvu RS poslije rekonstrukcije kliničkog centra u Banjaluci, našla se na liderskoj poziciji naše liste. Kamen temeljac postavljen je u julu 2017. godine, a tada je navedeno da je rok za izgradnju 1. oktobar 2018. Najnovija vijest je da bi nova bolnica mogla da bude završena i prije roka.

(Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
Nova zgrada bolnice u Istočnom Sarajevu prostiraće se na površini od 14.000 m2, a objekat će biti napravljen prema posljednjim standardima u zdravstvu, sa dvije operacione sale, porođajnim blokom, 210 bolesničkih postelja i svom potrebnom medicinskom opremom.

Najava da najveći pan-evropski operater radioloških usluga - holandska Affidea, otvara dijagnostički centar u Banjaluci, našla se na drugom mjestu. Iako je Affidea već prisutna na području RS kroz Centar za radioterapiju u Banjaluci, u martu 2017. godine počela je izgrada projekta i prikupljanje potrebne dokumentacije za dijagnostički centar u tom gradu.

Tada je rečeno da je plan da centar za dijagnostiku u Banjaluci bude završen do oktobra 2017. godine, a da će u objekat i opremu biti uloženo 3,5 mil EUR. Posljednja informacija koju je eKapija dobila je da centar još uvijek nije otvoren.

Planirana izgradnja zatvorenog terapijskog bazena u banjsko-rekreativnom centru Aquaterm u Olovu vrijednog oko 2,2 mil KM zauzela je treću poziciju na našoj listi. Budući da na prvom tenderu koji je objavljen u julu prošle godine nisu stigle odgovarajuće ponude, u Aquatermu su nam potvrdili da je aktuelan drugi tender za izbor izvođača radova.

- Tender ističe 7. februara. Ako dobijemo odgovarajuće ponude na ovom tenderu, u planu je da izgradnja bazena krene početkom marta - rekli su iz Aquaterma-a za eKapiju.

ASA Group nastavlja širenje na tržištu BiH i u sektoru zdravstva, pa se na četvrtom mjestu našla vijest da je Goražde dobilo prvu privatnu polikliniku Eurofarm Centar, koja posluje u okviru te grupacije.

Ova poliklinika je opremljena najsavremenijim dijagnostičkim aparatima i opremom, te pacijentima nudi sve vrste laboratorijskih pretraga, periodične sistematske preglede i ljekarska uvjerenja, a po prvi put stanovnici Goražda imaju priliku izvršiti i CT dijagnostiku u svom gradu. U opremanje i adaptaciju poliklinike investirano je 2,4 mil KM.

(Foto: Zaretska Olga/shutterstock.com)
I Doboj treba da dobije novu bolnicu, pa su planovi oko izgradnje tog objekta zauzeli petu poziciju. Prema najavama, tender za izgradnju i opremanje bolnice trebalo bi da bude raspisan početkom ove godine, a prema idejnom rješenju samo bi u objekat, za koji kažu da će biti jedan od najsavremenijih u okruženju, trebalo da bude uloženo oko 30 mil KM.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić sastao se u decembru 2017. sa predstavnicima kineske kompanije Sinopharm koji su pokazali zainteresovanost za gradnju nove zgrade bolnice u Doboju.

Šestoplasirana je vijest da je privatna zdravstvena ustanova Alea - dr Kandić u junu 2017. počela izgradnja privatne bolnice sa hotelom u Sarajevu. Objekt u kojem će pacijenti moći da borave u pratnji porodice trebao bi biti završen u junu ili julu ove godine.

- Bolnica će imati 60 soba, a u njoj će biti zaposleno 15 ljekara i 15 medicinskih radnika. U hotelu je planirano zaposlenje za blizu 30 radnika - kazali su prilikom početka izgradnje iz ustanove Alea - dr Kandić.

Rekonstrukcija Kantonalne bolnice Zenica zauzela je sedmo mjesto. Ovaj projekat predviđa radove na energetskoj efikasnosti objekta i dogradnji 2.800 metara kvadratnih, koji će se koristiti za izmještanje bolničkih odjela smještenih u podrumskim prostorima, kao i izgradnju intezivne njege i rekonstrukciju termo bloka sa utopljavnjem svih postojećih objekata. Investicija će se realizovati iz kredita EBRD od 10 mil EUR.

Na posljednjem mjestu naše liste našla se vijest da je Trebinje dobilo novi dijalizni centar. U novom centru povećan je broj mjesta, te su poboljšane usluge hemodijalize za sve pacijente istočne Hercegovine.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji ZDRAVSTVO i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji INDUSTRIJA, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, NEKRETNINE i KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA?Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.