NavMenu

Banjalučka Eko-toplana od 1. februara u punom kapacitetu

Izvor: Nezavisne novine Petak, 19.01.2018. 12:10
Komentari
Podeli
(Foto: F.Schmidt/shutterstock.com)
Nova Eko-toplana trebalo bi 1. februara da preuzme grijanje grada u punom kapacitetu ako na sjednici Skupštine grada 31. januara donesemo odluku o pitanjima koja se tiču grijanja, rekao je u četvrtak (18. januara 2018. godine) gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić nakon kolegijuma gradskog parlamenta.

Na kolegijumu je usaglašeno da će na narednoj sjednici odbornici raspravljati o 29 tačaka dnevnog reda, među kojima će biti i set odluka koje se tiču grijanja. Odbornici će takođe razmatrati tri odluke kojima se povjerava djelatnost grijanja u gradu novoj toplani.

- Radi se o odlukama koje se odnose na tarifni sistem i na način isporuke i obračuna toplotne energije. Izmjena ima jer je u pitanju složena i komplikovana metodologija - objasnio je Radojičić.

U skladu s izmjenama Zakona o komunalnim djelatnostima, ističe Radojičić, koje su donesene prošle godine, za potrošače kod kojih se obračun vrši po metru kvadratnom ne mijenja se cijena grijanja, kao ni za poslovne prostore.

- Mijenja se samo iznos za potrošače koji imaju ugrađene kalorimetre, jer se uvodi fiksni dio plus obračun utrošene energije. Plaćaće se ono što je kalorimetar obračunao kao trošak energije u samom stanu, i tu će cijena biti nešto niža, a uvodi se fiksni dio koji će se plaćati 12 mjeseci za proizvodnju i isporuku energije, koji do sada nije obračunavan, pa su taj trošak snosili potrošači koji su plaćali po kvadratnom metru - rekao je Radojičić.

Pojasnio je da je ranije potrošač koji je plaćao samo po kalorimetru plaćao isključivo utrošak toplotne energije u svom stanu, a sve ostalo što je podrazumijevalo dopremu grijanja do kalorimetra išlo je na teret ostalih ili proizvođača.

Kada je u pitanju cijena, Radojičić je kazao da je ona dosta kompleksna, tako da treba uzeti cijelu formu pa izračunati koliko će svaki potrošač pojedinačno morati da plaća.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.