Izvor: Balkan Green Energy News | Četvrtak, 18.01.2018.| 15:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Crna Gora postepeno izbacuje iz upotrebe klasične sijalice

Od 1. jula ove godine u Crnoj Gori više neće moći da se kupe klasične sijalice od 100 W ili veće snage, piše Balkan Green Energy News.

To je samo prvi korak u postepenom potiskivanju klasičnih sijalica iz upotrebe, shodno Pravilniku o zahtjevima za eko dizajn neusmjerenih sijalica za domaćinstva.

Ministarstvo ekonomije, koje je donijelo ovaj pravilnik, saopštilo je da on predstavlja samo jedan od 16 propisa kojim se uređuje uvođenje zahtjeva za eko dizajn nekih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije. Poenta je da se ide na postepenu eliminaciju određenih tehnologija sa tržišta, u skladu sa praksom u EU.

Nakon 1. jula ove godine biće zabranjeno stavljanje na tržište sijalice sa žarnom niti od 100 W i više. Od 1. januara naredne godine, zabrana će se odnositi na sijalice od 75W i više, a od 1 jula 2019. na sijalice od 60 W i više.

Od 1. januara 2020.godine, na tržištu Crne Gore neće uopšte biti dozvoljene klasične sijalice sa žarnom niti, osim ako ne bude sijalica nove tehnologije, čija je osnovna karakteristika energetska efikasnost.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.