NavMenu

Dodijeljeni grantovi za peradarske firme u BiH - Ukupna vrijednost investicija 1,6 mil KM, posao za 37 radnika

Izvor: Klix Četvrtak, 18.01.2018. 14:13
Komentari
Podeli
(Foto: Bukhanovskyy/shutterstock.com)
USAID/Sweden FARMA II dodijelila je grantove za 11 peradarskih kompanija koje su bile kvalificirane za dobijanje sredstava, a ukupan projekt je vrijedan 1,6 mil KM.

Dobitnici grantova su peradarske kompanije Madi Tešnj, Farmavit Ljubinje, Kiko Bijeljina, Brovis Visoko, Poljovet Gradačac, Agromix Doboj, zatim poljoprivredni proizvođač Zdravko Grozdanović iz Dervente, Udruženje Zajednica živinara RS i Avis DM iz Srpca i Andrić Farm iz Pelagićeva.

Kroz planirane projekte biće zaposleno 37 radnika te će biti pružena direktna podrška za više od 30, a indirektno za više od 100 proizvođača u sektoru preradarstva. Dodijeljeni grantovi će se koristiti za potporu investicijama u svim fazama lanca vrijednosti od inkubatorskih stanica, preko opremanja, automatizacije i modernizacije objekata pa do nabavke labaratorijske opreme i poboljšanja energetske učinkovitosti. Većina grantova je istovremeno usmjerena i na povećanje higijene i kvaliteta krajnjih proizvoda.

Projekt razvoja tržišne poljoprivrede (FARMA II) koji finansiraju USAID i Ambasada Švedske u BiH, objavio je u aprilu 2017. poziv za dostavljanje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti koje će doprinijeti poboljšanju konkurentnosti sektora preradarstva u BiH.

USAID/Sweden FARMA II je zaprimila ukupno 82 prijave, od kojih se 11 organizacija kvalificiralo za dobijanje sredstava. Ukupna investicija kroz podržane projekte iznosi 1,6 mil KM, što uključuje udio USAID/Sweden FARMA II u iznosu od preko 600.000 KM, dok će aplikanti sami uložiti više od milion KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.