NavMenu

Mljekarski sektor u RS bilježi rekordan izvoz - Domaći proizvođači spremno dočekali konkurenciju iz EU

Izvor: RTRS Četvrtak, 18.01.2018. 09:19
Komentari
Podeli
Iako se očekivalo da će zbog primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, domaće tržište biti preplavljeno uvoznim mlijekom, domaći proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda sve su iznenadili. Izvoz su čak i povećali, i to za 16%.

Kataklizmične procjene nisu se ostvarile, jer su se domaći mljekari odlično pripremili i iskoristili sve mogućnosti prilagođenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Za razliku od njih, većina država iz kojih se uvozi mlijeko u BiH nije u potpunosti iskoristila odobrene kvote. Dijelom zbog komplikovane procedure raspodjele dozvola svojim proizvođačima, dijelom zbog problema na svom tržištu.

Stevo Pucar, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, kaže da je evropsko tržište doživjelo određen pad, tj. pad kapaciteta proizvodnje mlijeka.

- To je uticalo na manju ponudu i više cijene na evropskom tržištu - objasnio je Pucar.

Povećanju izvoza mlijeka iz RS za deset mjeseci 2017. za 16% i smanjenju uvoza za 6% u odnosu na 2016, doprinijele su detaljne analize.

Slavko Stevanović, sekretar Udruženje poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije pri Privrednoj komori RS, ističe da se uspjeh mljekarske industrije zasniva na poznavanju, prije svega, na prethodno dobro proučenom tržištu.

Mljekari Republike Srpske za 10 mjeseci prošle godine izvezli su proizvoda u vrijednosti oko 20 mil KM, što je dvaput više od uvoza.


To, međutim, ne znači i veću zaradu, uvjerava predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac. Da bi povećali izvoz, morali su, kaže, smanjiti cijenu za 15 feninga po litru.

- Da bi bili konkurentni visokosubvencisanom mlijeku u Hrvatskoj i ostalim članicama EU, država kod nas ne može više intervenisati, onda mi moramo da smanjujemo cijenu - navodi Usorac.

Usorac upozorava da niti mogu više smanjivati cjenu mlijeka, niti je realno da institucije Republike Srpske dodatno povećaju podsticaje. Za nastavak dobrog trenda izvoza potrebno je, kaže, da uvozno mlijeko bude strogo analizirano, kao i ovdašnje.

Ekonomski analitičari dodaju da je potrebno povećati udio mlječnih proizvoda od kojih je zarada znatno veća nego od prodaje, trenutno dominantnog, mlijeka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.