Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.01.2018.| 09:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Titova jahta Galeb postaje muzej

Titova jahta Galeb, koja je nekada bila mjesto velikih geopolitičkih odluka i brod koji je ugošćavao glamurozne zvijezde 20. stoljeća, novo poglavlje u svojoj historiji nastavit će kao muzej.

Galeb je bio jugoslovenska ikona komunističkog predsjednika koju su posjetile Elizabeth Taylor, Sophie Loren i brojni šefovi država. Nakon Titove smrti 1980. njegova jahta je ostavljena da propada. Sada ga je Grad Rijeka kupio i planira pretvoriti brod u zvijezdu obilježavanja evropskog glavnog grada kulture 2020.

- Brod sa takvom historijom može biti izvanredna atrakcija - uvjeren je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je govorio za AFP, prenosi Klix.

Grad planira uložiti 40 miliona kuna (oko 5,4 mil EUR) iz EU fondova za obnovu Galeba kao plutajućeg muzeja.

Brod izgrađen 1938. godine u Đenovi u Italiji isprva se zvao Ramb III i služio je za prevoz banana iz Afrike. U Drugom svjetskom ratu je pogađan torpedom, a potom su ga njemačke snage zaplijenile i pretvorile u minopolagač. Brod su potopile savezničke snage u bombaškom napadu na Rijeku 1944.

Brod dug 117 metara izronjen je i poslije rata službeno je postao Titova jahta. Bio je poznat i kao Brod mira, a globalnu pažnju privukao je 1953. kada je Tito plovio Temzom u Londonu kako bi upoznao Winstona Churchilla, što je bila prva posjeta šefa neke komunističke države Britaniji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.