NavMenu

Novo ruho Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 27.10.2008. 09:41
Komentari
Podeli

Besprijekorno uređen krug fabrike, bez visoke trave i razbacanih cijevi, radnici koji užurbano rade, postrojenja koja kao da su juče izašla "ispod čekića", slika je u koju bi malo ko mogao povjerovati kada bi mu rekli da je to opis Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Međutim, to je danas realnost.

Osim velikih sredstava koja je ruska kompanija "NefteGazInkor" obezbijedila kako bi pokrenula proizvodnju, donesene su i nove navike. Kako kažu stariji radnici koji pamte kako se u Rafineriji radilo i u vrijeme bivše Jugoslavije, disciplina nikada nije bila na višem nivou.

S radom i disciplinom stigao je i optimizam, koji je poslije brojnih afera i mahinacija, koje su bile jedine informacije koje su se vezivale za Rafineriju, skoro nestao kod zaposlenih.

Sada se svi slažu da dolaze neka nova bolja vremena i da više nije bitno da li će prvi litri benzina poteći petog, desetog ili petnaestog novembra, jer se prvi put vidi da se planski radi i ulaže u proizvodnju, a ne gleda se samo kako da se izvuče neka brza dobit.

Milorad Ćirić, pomoćnik direktora za tehnička pitanja, kaže da je remont takozvane stare linije završen i da ona može početi s radom čim stignu prve količine sirove nafte.

Prema njegovim riječima, puni kapacitet te linije je 1,2 miliona tona, a projektom je zacrtana godišnja proizvodnja od 960.000 tona te da je s kompanijom "Janaf" potpisan ugovor da tolika količina sirove nafte bude isporučena Brodu.

"Na staroj liniji je izvršen generalni remont", kazao je Ćirić, dodajući da je, pored radnika Rafinerije, na tom poslu radilo još 25 firmi iz cijele BiH, Srbije i Rusije, koje su brojale i do 500 radnika, tako da je Rafinerija u pojedinim trenucima ličila na pravi "mravinjak".

"Remontovano je sve: mašine, cjevovodi, instrumentacije, elektronika, šamotne obloge...", priča Ćirić, ističući da rekonstrukcija postrojenja u ovom obimu nije rađena godinama.

On je objasnio da je svaki komad opreme inspekcijski pregledan, tako da je moralo biti zamijenjeno mnogo dijelova koji se inače ne mijenjaju tokom redovnog remonta.

Radnik Stevan Matić, koji duže od decenije radi u Rafineriji, sjeća se kako je drugačije bilo prije samo tri godine.

"Tada je ovdje bilo sve zaraslo, malo toga se vidjelo, a sada je slika potpuno drugačija. Raduje me što se ide ka boljem. Sad znamo da imamo da radimo i da živimo od toga. Promjene su velike", priča Matić, sjećajući se da prije tri-četiri godine radnici nisu imali nikakva primanja.

I Božo Blagojević, rukovodilac proizvodnje, kaže da je sad velika razlika u odnosu na prethodne godine."Očigledno je zadovoljstvo svih radnika", priča Balgojević, ističući da je to izuzetno važno, jer sad više ne postoji sumnja koja je postojala do remonta da će po ko zna koji put biti izigrani. Kao rukovodilac proizvodnje, on je ocijenio da poslije velike muke i neizvjesnosti za svoje porodice, radnici danas imaju veliku motivaciju i veliki elan da rade što se u praksi i vidi.

Siniša Gadža, inženjer na održavanju, ocijenio je da je remont urađen na visokom nivou.

Podršku domaćim stručnjacima dali su i ruski, koji su najviše učestvovali u nadzoru, ali i dajući korisne savjete.

Gadža kaže da su to sve iskusni stručnjaci i da su od njih mogli mnogo naučiti, tako da je i transfer znanja svojevrsno investiranje.

"Oni će svi ostati u Rafineriji dok ne prođe prva faza pokretanja i uhodavanja postrojenja, a onda će biti odlučeno koliko njih će ostati na duže vrijeme", kazao je Gadža.

Svoju impresioniranost slikom koju su vidjeli tokom obilaska Rafinerije nisu krili ni predstavnici resornih ministarstava RS, FBiH i Savjeta ministara, ističući da će učiniti sve potrebno kako bi podržali rad ovog značajnog postrojenja za čitavu BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.