Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 15.01.2018.| 14:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EK finansira izlazak kompanija iz regiona na vanevropska tržišta - Klaster željeznica jugoistočne Evrope realizuje projekat PERES

Ilustracija (Foto: Ad Oculos/shutterstock.com)
Klaster željeznica jugoistočne Evrope (RCSEE), u partnerstvu sa još nekoliko najvećih evropskih željezničkih klastera, dobio je podršku Evropske komisije za realizaciju projekta Promoting European Rail Excellence Outside EU – PERES.

Kako je saopštila Mreža za poslovnu podršku, osnivački inicijator i koordinator svih aktivnosti RCSEE, cilj projekta PERES je da čvršće poveže i umreži kompanije članice svih evropskih partnerskih organizacija među sobom i da im pruži konkretnu podršku u nastupu na vanevropskim tržištima (Azija i Afrika).

- Ovo će puno značiti proizvodnim kompanijama iz regiona jugoistočne evrope koje žele da uz kompletnu organizacionu, savjetodavnu i tehničku podršku pronađu adekvatne kompanije za naručioce svojih proizvoda i usluga iz Italije, Francuske, Njemačke i Velike Britanije, a posebno za one među njima koje svoju šansu traže u izvozu za zemlje Afrike ili Azije - navedeno je u saopštenju.

Partneri Klastera žjeleznice jugoistočne Evrope na ovom projektu su: DITECFER, vodeći italijanski klaster naprednih željezničkih tehnologija, I-TRANS francuski Klaster za razvoj saobraćajnih tehnologija, BTS Bahntechnik Sachsen, željeznički klaster Donje Saksonije i RAIL ALLIANCE, vodeća asocijacija kompanija dobavljača željeznice u Velikoj Britaniji.

Najvažnije aktivnosti projekta su, kako se dodaje, sastanci predstavnika navedenih organizacija u cilju osmišljanja kvalitetnih mehanizama za što čvršće povezivanje kompanija njihovih članova i formiranje evropskih konzorcijuma proizvođača u oblasti "industrije željeznica" za nastup na vanevropskim tržištima, gdje regionalne kompanije imaju šansu da dođu do novih narudžbina i poslova kao partneri, dobavljači i podizvođači najvećih evropskih kompanija.

Takođe, planirano je da se krajem 2018. godine organizuje i velika zajednička konferencija za sve kompanije iz jugoistočne Evrope u Beogradu s brojnim predstavnicima partnerskih organizacija i kompanija.

Krajni cilj projekta PERES jeste i da određeni broj (selektovane kompanije koje imaju kapacitet za to) članova Klastera željeznice jugoistočne Evrope iz regiona dobiju priliku da se sa kompanijama članovima drugih evropskih partnerskih organizacija zajednički predstavi u zemljama Azije i Afrike koje će biti ciljano odabrane tokom realizacije projekta, ističe se.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.