Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 15.01.2018.| 13:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2017 - Investicije u oblasti INDUSTRIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: Bogdan VASILESCU/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2017. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru INDUSTRIJE.

Tekstil, proizvodnja autodijelova, mašinskih konstrukcija i vojne opreme i oružja pokazaju se kao najveći industrijski aduti BiH. Iako se poslodavci bore da nađu adekvatnu radnu snagu za ove oblasti, izgleda da strani kupci imaju povjerenja u višedecenijsko iskustvo nekih kompanija iz BiH i ne prekidaju svoje narudžbe. Vrlo često se čuju vijesti da firme sa Zapada žele dobavljače iz BiH, najviše u mašinskoj i autoindustriji. Zato se veliki poslovi tek očekuju.

Osim što bi naredih godina BiH mogla bazirati razvoj industrije u već uigranim sektorima, po najavama koje smo prenosili tokom 2017. godini vidi se da bi mnogo inovativnih projekata moglo da zaživi.

Da vidimo šta su najviše čitali naši korisnici tokom 2017. godine.

Na prvom mjestu je novi pogon zvorničke Alumine, namijenjen proizvodnji silikagela, specijalnih zeolita i bemita, u koji je uloženo 6,5 mil KM. Predviđena je godišnja proizvodnja 800 tona silikagela i 200 tona specijalnih zeolita. Investicija je razvijena u saradnji sa švajcarskom kompanijom Zeochem.

Silikagel najveću primjenu ima u industriji kozmetike, farmacije, u rafinaciji ulja, te industriji katalizatora, dok se specijalni zeoliti najviše koriste kao katalizatori u petrohemijskoj industriji.

Druga pozicija pripala je sarajevskoj kompaniji Alternativa, o čijoj investiciji smo pisali pred sam kraj 2017. godine. Naime, otvorili su pogon za proizvodnju poliuretanskih panela u koji je investirano 14 mil KM. Proizvode se poliuretanski paneli sa ispunom, debljine od 30 do 200 mm i dužine do 16 metara. Nova fabrika je povećala nekadašnje kapacitete Alternative za čak 20 puta.

Na proljeće planiraju da puste u rad novu liniju za proizvodnju panela od kamene vune.

Na ljeto je objavljena vijest da je u FBiH proizveden prototip prve puške i pištolja u BiH. U toj, trećeplasiranoj investiciji prema čitanosti naših korisnika, najprije se nije otkrivalo ime proizvođača. Uskoro je objavljeno da je riječ o goraždanskom preduzeću AC Unity.

Prvi prototip puške napravljen je u šest različitih modela.

(Foto: SvedOliver/shutterstock.com)
Četvrtu poziciju drži Mineco i dugoočekivan početak radova u Olovu. U julu je rečeno da bi do kraja prvog kvartala 2018. godine trebalo da bude zaposleno 150 radnika.

U rudniku olova biće iskopano 120.000 tona rude u 2018. godini, što će se povećati na maksimalno 150.000 tona u naredne tri godine. Ruda će biti prerađivana u rudniku Sase kod Srebrenice, ali ne duže od tri godine, s obzirom na to da će se ti poslovi obavljati i u Olovu, rekli su ljetos iz uprave britanskog Mineca.

Petoplasirana investicija je gradnja biorafinerije za proizvodnju celuloznog etanola u Semberiji, a koja bi bila zajednička investicija višegradske firme Timemedia i italijanske kompanije Goldwater.

Vlada RS je početkom decembra dala Rješenje o davanju saglasnosti na Protokol o saradnji na realizaciji ovog projekta.

Na šestom mjestu se našao Prevent sa najavom otvaranja pogona u Bugojnu i Goraždu. Ova uspješna domaća grupacija planira u ta dva grada zaposliti više od 500 ljudi. Ove investicije pomoći će Austrijska razvojna banka.

Prevent je u decembru najavio da u Stocu otvara svoj prvi pogon u Hercegovini, u kojem će se proizvoditi HTZ oprema.

Kotorvaroški Dermal našao se na sedmoj poziciji. U godini za nama i te kako se radilo u ovoj fabrici, pa su otvorena dva nova pogona, u Kneževu i Kotor Varošu. Dvije nove investicije su donijele posao za 200 ljudi u proizvodnji obuće.

Vrlo čitane su bile vijesti o dolasku italijanske tekstilne kompanije Calzedonia u BiH, te su se one našle na osmom mjestu. Kako smo saznali, fabrike bi se gradile u Gradiški i Novom Gradu, u kom je već registrovana firma. U Gradišci bi bilo zaposleno 400 ljudi, rekli su nam u novembru iz opštinske uprave.

(Pogoni Ferretto u Usori) Devetoplasirana je italijanska Ferretto Group, koja u Usori ulaže u proizvodnju skladišnih regala. U prvoj fazi investicije, koja se realizovala tokom 2017. godine, uloženo je 15,5 mil KM, a investitor je kupio ukuno 10,7 hektara zemljišta. Zajedno sa drugom i trećom fazom predviđeno je da projekat bude završen u narednih pet do sedam godina.

Na desetoj poziciji je Derventa u kojoj bi njemački Webo gradio pogon za proizvodnju autodijelova.

Priča o novom Nelt-ovom savremenom skladišnom centru u Sarajevu dospjela je na jedanaesto mjesto. Kada bude otvoreno na ljeto 2018. biće to skladište regalno-ambijentalnog tipa u koji će biti uloženo 4 mil EUR. Nelt u BiH već ima 7.500 m2 skladišnog prostora u ambijentalnom, hlađenom i smrznutom režimu i 2.000 m2 kancelarijskog prostora.

Dvanaesta pozicija pripala je Tehničko-remontnom zavodu Bratunac koji je zakupio hale u bijeljinskom Elvacu i u kojima se proizvode konstrukcija za hale. Cilj je da se obnovi nekadašnja proizvodnju silosa, mješalica i traktorskih prikolica. Po okončanju stečaja Zavod bi želio da postane vlasnik Elvaca.

Prijedorska Fortis grupa i ulaganje u cementru u Novom Gradu dospjela je na trinaesto mjesto. Podizanje fabrike zajedno sa kineskom kompanijom CAMCE trebalo bi da košta 80 miliona, a kompletan investicioni projekat je vrijedan 120 mil EUR. Planirano je da fabrika ima 287 zaposlenih, među kojima će biti 87 Kineza, a njen projektovani godišnji proizvodni kapacitet je 870.000 tona cementa.

Četrnaesta investicija po čitanosti je fabrika vatrometa u Pelagićevu, koju će graditi izraelska firma Zik di Noore. Investitor je osnovao firmu Moram vatrometi i planira da uloži 4 mil EUR. U prvoj fazi zaposliće oko 60 ljudi.

Na petnaestom mjestu je TTU Energetik, koji je u martu prošle godine počeo da radi. Elektroprivreda BiH i RMU Banovići osnovali su firmu TTU Energetik, koja predstavlja restrukturiranje Tvornice transportnih uređaja Tuzla. Prvi posao nakon ozdravljenja preduzeća bilo je nabavka grabuljastih transportera za tri rudnika u FBiH.

Investicije sarajevske firme Veritas Automotive našle su se na šesnaestom mjestu, na sedamnaestom je fabrika stambenih kontejnera u Kozarskoj Dubici, a slovenačka fabrika autodijelova u Prijedoru je na osamnaestoj poziciji.

Listu od 22 investicije završavaju fabrika namjenske industrije u Vogošći, fabrika kotlova u Gračanici, hrvatski Techno Win u Odžaku i tvornica auspuha Remus u Sanskom Mostu.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji INDUSTRIJA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

Firme:
eKapija.com Beograd
Zeochem d.o.o. Zvornik
ALTERNATIVA d.o.o. Sarajevo
AC-Unity d.o.o. Goražde
SASE a.d. rudnik olova i cinka Srebrenica
Mineco plus d.o.o. Beograd
TIMEMEDIA Višegrad
Vlada RS Banja Luka
Ministarstvo energetike i rudarstva RS
PREVENT CEE d.o.o. Sarajevo
PREVENT COMPONENTS d.o.o. Goražde
DERMAL R d.o.o. Kotor Varoš
NELT BiH Istočno Sarajevo
TRB a.d. Bratunac
ELVACO a.d. Bijeljina
Fortis grupa Prijedor
MORAM Vatrometi Pelagićevo
TTU energetik d.o.o. Tuzla
Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo
RMU Banovići
VERITAS-AUTOMOTIVE Sarajevo
ASIA d.o.o Kozarska Dubica
Opština Kozarska Dubica
Kolektor Koling d.o.o. Idrija
Grad Prijedor
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije Mostar
PD Igman d.d. Konjic
PRETIS d.d.
UNIS GINEX d.d. Goražde
UNIS-GROUP d.o.o. Ilidža
LANDGOLD d.o.o. Gračanica
Techno Win d.o.o. Odžak
Techno Win d.o.o. Zagreb
Općina Odžak
Remus Innovation Sanski Most
Općina Sanski Most
Calzedonia Verona Italy
Grad Gradiška
Opština Novi Grad
M.C.E. d.o.o. Usora
Alumina d.o.o. Zvornik
Tagovi:
eKapija Beograd
Ferreto Group Central Europe
Ferreto group Italia
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2017
retrospektiva
retrospektiva 2017
retrospektiva industrija
retrospektiva industrija 2017
retrospektiva investicija u industriju 2017
silikagel
zeolit
specijalni zeolit
proizvodnja zeolita
poliuretanski paneli sa ispunom
paneli od kamene vune
poliuretanski paneli
paneli sa ispunom
proizvodnja pušaka
proizvodnja pištolja
prvi pištolj u BiH
prva puška u BiH
rudnik u Olovu
rudnik Mineco u Olovu
celulozni etanol
biorafinerija u Semberiji
Prevent fabrika Bugojno
Prevent fabrika u Stocu
Prevent fabrika u Goraždu
Dermal investicije
Dermal pogoni
proizvodnja obuće u Dermalu
Calzedonia u BiH
pogodni Calzedonie u BiH
Calzedonia investicije u BiH
Ferreto Group u Usori
skladišni regali
proizvodnja skladišnih regala
autodijelovi
dijelovi za automobilsku industriju
Nelt skladišni centar u Sarajevu
Nelt skladište u Sarajevu
proizvodnja konstrukcija za hale
konstrukcije za hale
proizvodnja silosa
proizvodnja mješalica
proizvodnja traktorskih prikolica
traktorske prikolice
silosi
mješalice
cementara u Novom Gradu
fabrika vatrometa u Pelagićevu
fabrika stambenih kontejnera u Kozarskoj Dubici
stambeni kontejneri
proizvodnja autodijelova u Prijedoru
fabrika namjenske industrije u Vogošći
fabrika kotlova u Gračanici
tvornica auspuha Remus
auspusi
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.