NavMenu

Vrijednost proizvodnje mesa u RS premašila 530 mil KM - U ekspanziji uzgoj goveda

Izvor: Glas Srpske Subota, 13.01.2018. 18:49
Komentari
Podeli

(Foto: racorn/shutterstock.com)
Uzgajivači svinja, goveda, živine, ovaca i koza u RS proizveli su lani 94.278 tona mesa, a ukupna vrijednost proizvodnje premašila je 530 mil KM.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da proizvodnju goveđeg mesa iz godine u godinu karakteriše rast broja uzgajivača sa 1.000 i više grla u tovu koji su mahom orijentisani ka stranim tržištima.

- Vrijednost proizvedenog goveđeg mesa lani je iznosila 158,67 mil KM, a u ekspanziji je uzgoj goveda u sistemu krava-tele, što je ekonomična alternativa gazdinstvima koja nemaju tehnološke kapacitete za proizvodnju mlijeka u skladu sa standardima Evropske unije - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Ističu da brojlersku proizvodnju karakteriše povećanje proizvodnje živinskog mesa zbog pristupačnih cijena.

- Domaći živinari lani su proizveli meso u vrijednosti od 106,81 mil KM, a u narednom periodu dodatni impuls povećanju obima proizvodnje može biti u odobrenom izvozu piletine na tržište EU - kažu su ministarstvu.

Prema njihovim analizama, u porastu je i proizvodnja ovčijeg mesa zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima tokom zimskog perioda, te dobrom odnosu ponude i potražnje na tržištu uz malu konkurenciju iz uvoza.

- Naše stručne službe nastoje kroz Program uzgoja ovaca i druge mjere da dodatno intenziviraju ovu granu stočarstva, naročito u pravcu uvođenja produktivnijih rasa, unapređenju zdravstvene zaštite, standardizacije i finalizacije proizvoda - rekli su u ministarstvu i naglasili da je lani proizvodnja ovčijeg mesa bila vrijedna 57,51 mil KM.

(Foto: smereka/shutterstock.com)
Dodali su da proizvodnja svinjskog mesa u kontinuitetu ne zadovoljava potrebe mesno-prerađivačke industrije u BiH ni kvalitetom ni kvantitetom, iako je vrijednost proizvedene svinjetine 2017. godine premašila 205,24 mil KM. Proizvodnja ove vrste mesa u porastu je u odnosu na 2015. i 2016. zbog stabilnosti otkupne cijene.

Firma ZP komerc iz Bijeljine godišnje uzgoji 5.000 junadi i 30.000 svinja, a utovljena goveda uglavnom izvoze u Liban i Tursku, dok svinjsko meso ostaje na tržištu RS i BiH.

- Stalno povećavamo proizvodnju. Tržište je široko i da udvostručimo proizvodnju, imamo kome prodati robu - rekao je vlasnik ove firme Ljubiša Rosić.

Na farmama firme Gold-MG iz Donjih Žabara godišnje se utovi 3.000 junadi i 10.000 svinja.

- Iako povećavamo proizvodne kapacitete, profit je sve manji zbog otvorenih granica. Naša poljoprivreda polako posustaje u borbi sa proizvođačima iz zemalja EU, jer oni imaju po nekoliko puta veće podsticaje - rekao je vlasnik te firme Goran Mitrović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Finansije

Lidl BH ponovo povećao kapital, sada je već riječ o velikom iznosu

Njemačka kompanija, odnosno njena ispostava u Bosni i Hercegovini – Lidl BH ponovo je povećala kapital. Osnivački kapital kompanije registrovane u Sarajevu sada iznosi 284,5 mil KM, odnosno preko četvrtine milijarde maraka, piše BiznisInfo.ba. Podsjećanja radi, kompanija se uveliko sprema za početak rada na našem tržištu. U izgradnji je nekoliko objekata, a proces zapošljavanja je u punom zamahu. Prema informacijama BiznisInfo.ba,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.