NavMenu

Kineski konzorcijum China Road and Bridge Corporation gradi Pelješki most - Vrijednost prve faze radova 346 mil EUR

Izvor: Beta Petak, 12.01.2018. 18:53
Komentari
Podeli

(Foto: peljeski-most.hr)
Kineski konzorcijum China Road and Bridge Corporation izvodiće prvu fazu izgradnje mosta Pelješac sa pristupnim putevima, objavile su u petak (12. januar 2018. godine) Hrvatske ceste, prenosi agencija Hina.

Ponuđena cijena je 2,6 milijardi kuna (oko 346 mil EUR) sa rokom završetka radova od 36 mjeseci, navodi se u saopštenju Hrvatskih cesta.

Za gradnju prve faze Pelješkog mosta Hrvatske ceste su dobile tri ponude - kineskog konzorcijuma, potom italijanskog Astaldija i turske firme IC Ictas, kao i ponudu njemačkog Strabaga.

Pelješki most proglašen je projektom od izuzetnog strateškog značaja za Hrvatsku, a ukupna vrijednost projekta koji će sufinansirati Evropska komisija je 526 mil EUR.

Izgradnja samog mosta, dugog 2,4 kilometra i visokog 55 metara, trebalo bi da traje 36 mjeseci, a most će imati četiri trake.

Izgradnjom mosta preko Jadranskog mora u Malostonskom zalivu povezaće se Dubrovačko-neretvanska županija s ostatkom Hrvatske i olakšati protok roba i ljudi posebno tokom turističke sezone.

Evropska unija finansira i popratnu infrastrukturu - pristupne puteve, tunele, dodatne mostove i vijadukte, kao i obilaznicu kod grada Stona dužine osam kilometara.

Svi radovi bi trebalo da budu završeni do 2022. godine.

Planovi o izgradnji Pelješkog mosta izazvali su sporenja Hrvatske i Bosne i Hercegovine koja tvrdi da će izgradnjom mosta biti narušen njen teritorijalni integritet, jer joj se onemogućava izlaz na otvoreno more.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.