Izvor: Beta | Petak, 12.01.2018.| 18:53

Kineski konzorcijum China Road and Bridge Corporation gradi Pelješki most - Vrijednost prve faze radova 346 mil EUR

(Foto: peljeski-most.hr)
Kineski konzorcijum China Road and Bridge Corporation izvodiće prvu fazu izgradnje mosta Pelješac sa pristupnim putevima, objavile su u petak (12. januar 2018. godine) Hrvatske ceste, prenosi agencija Hina.

Ponuđena cijena je 2,6 milijardi kuna (oko 346 mil EUR) sa rokom završetka radova od 36 mjeseci, navodi se u saopštenju Hrvatskih cesta.

Za gradnju prve faze Pelješkog mosta Hrvatske ceste su dobile tri ponude - kineskog konzorcijuma, potom italijanskog Astaldija i turske firme IC Ictas, kao i ponudu njemačkog Strabaga.

Pelješki most proglašen je projektom od izuzetnog strateškog značaja za Hrvatsku, a ukupna vrijednost projekta koji će sufinansirati Evropska komisija je 526 mil EUR.

Izgradnja samog mosta, dugog 2,4 kilometra i visokog 55 metara, trebalo bi da traje 36 mjeseci, a most će imati četiri trake.

Izgradnjom mosta preko Jadranskog mora u Malostonskom zalivu povezaće se Dubrovačko-neretvanska županija s ostatkom Hrvatske i olakšati protok roba i ljudi posebno tokom turističke sezone.

Evropska unija finansira i popratnu infrastrukturu - pristupne puteve, tunele, dodatne mostove i vijadukte, kao i obilaznicu kod grada Stona dužine osam kilometara.

Svi radovi bi trebalo da budu završeni do 2022. godine.

Planovi o izgradnji Pelješkog mosta izazvali su sporenja Hrvatske i Bosne i Hercegovine koja tvrdi da će izgradnjom mosta biti narušen njen teritorijalni integritet, jer joj se onemogućava izlaz na otvoreno more.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.