Izvor: Blic | Petak, 12.01.2018.| 12:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koje su sve olakšice za pokretanje biznisa u Srbiji?

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Sudeći po olakšicama za biznis, nikad nije bilo povoljnije vrijeme za otvaranje firmi u Srbiji. Ova godina posebno će biti važna za one koji tek razmišljaju da pokrenu svoj posao, jer ih očekuje velika olakšica - oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa na zarade za sebe, kao i do devet zaposlenih. I to nije jedino.

Registracija firmi elektronski

Za početak, firme mogu elektronski da se registruju, bez papira. Onlajn registracija obuhvata elektronsku prijavu potpisanu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave, a e-prijava se popunjava u aplikaciji dostupnoj preko portala Agencije za privredne registre, gdje je omogućeno i elektronsko plaćanje platnim karticama. Za kratko vrijeme se na sajtu APR objavljuje i rješenje o osnivanju.

Oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa

Oni koji pokreću biznis mogu da računaju na oslobađanje od plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i poreze na zarade, kako u ovoj tako i u narednoj godini. Oslobađanje od plaćanja poreza na zarade odnosi se na zaradu preduzetnika i najviše devet novozaposlenih u njegovoj firmi.

- Time se daje značajan podsticaj razvoju preduzetništva u Srbiji i pomaže početnicima u poslovanju da uspješno prebrode prve dvije godine rada, a cilj je i da ih motivišemo da odmah krenu da posluju u legalnim tokovima, što sada najčešće nije slučaj - kaže Ivan Radak iz NALED-a.

Bez pečata

Početnici u poslovanju u ovoj godini neće morati da koriste pečat u poslovanju s bankama, a takođe nisu u obavezi da izdaju papirne fakture i dostavljaju ih partnerima poštom, već će sve aktivnosti oko naplate posla moći da završe putem elektronskih faktura.

- Dobra vijest je i početak razvoja elektronskih plaćanja usluga državi, što omogućava i građanima i privredi da mnoge administrativne procedure na portalu eUprava završe potpuno "iz fotelje", odnosno podnesu zahtjev za neki dokument i odmah plate putem kartica - ukazuje Ivan Radak.

Besplatan uvid u podatke

Na to se nadovezuju i nedavne izmjene Zakona o republičkim administrativnim taksama koje omogućavaju besplatan uvid u podatke o sebi u bazama podataka institucija, kada se taj uvid obavlja elektronskim putem. Takođe, u cilju podsticanja elektronskog poslovanja predviđeno da se taksa plaća po izdavanju traženog dokumenta, čime se eliminiše potreba da preduzetnici i građani prvo idu na šalter pošte ili banke da uplate taksu, a potom i nose uplatnice na šalter institucije i tako nepotrebno troše vrijeme koje bi inače utrošili na osnovni biznis.

Elektronsko podnošenje novih poreskih prijava

Među drugim elektronskim servisima, za početnike u poslovanju važna vijest jeste i mogućnost podnošenja novih elektronskih poreskih prijava - za utvrđivanje paušalnog poreza i za porez na kapitalne dobitke.

- Za IT firme, ali i za mnoge druge, korisna stvar jeste početak rada vladine Open data platforme koja će se tokom godine "puniti" podacima brojnih institucija iz domena javne bezbjednosti, obrazovanja, zdravlja, životne sredine, energetike, uprave i dr. (koji su dosad bili u njihovom posjedu, ali se nisu koristili). Vjerujemo da će ti podaci podstaći razvoj novih poslovnih ideja, aplikacija i drugih proizvoda korisnih za građane i privredu - ističe Ivan Radak iz NALED-a.

Koje su sve novine za privredu Srbije u 2018:

- Eliminisani pečati u poslovanju s bankama

- Počinje primjena e-faktura

- Poresko oslobođenje za početnike

- Onlajn registracija preduzetnika u APR

- e-plaćanja preko portala eUprave

- Pokrenuta Open data platforma

- Elektronska prijava poreza za paušalce

- Uvid u elektronske baze podataka besplatan

- Plaćanje taksi po dobijanju traženih dokumenata

- Povećan neoporezivi dio plate

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.