Izvor: eKapija | Petak, 12.01.2018.| 09:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pakovanja i etikete za Sarajevski kiseljak, Imlek, Jaffu stižu i iz Hrvatske - Bakrotisak, Hon-Ing i Rotoplast planiraju dalje širenje mreže u regionu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Ambalažne folije, naljepnice i pakovanja za kompanije Sarajevski kiseljak, Imlek, Polimark, Nectar, Mlekaru Subotica, Knjaz Miloš, Atlantic grupu, Jaffu i mnoge druge firme u regionu iz konditorske, prehrambene i hemijske industrije, stižu i iz Hrvatske - iz kompanija Hon-Ing, Bakrotisak i Rotoplast.

Ove firme bave se proizvodnjom svakojakih oblika pakovanja i dijelova pakovanja za različite vrste proizvoda, a ono što im je zajedničko je da posluju pod istim vlasništvom. Sve zajedno zapošljavaju 300 radnika.

Predstavnike ovih hrvatskih firmi sreli smo na prvom regionalnom Supply chain forumu, održanom krajem novembra u Novom Sadu, čiji su bili partner. To je bila prilika da se bolje sa njima upoznamo i porazgovaramo o aktuelnim poslovima, tržištima, te daljim planovima, vezanim za region.

U Hon-Ingu, koji zapošljava 90 ljudi, najveći dio proizvodnje, oko 92%, čini ambalaža izrađena tehnikom flexo štampe. Ostali dio, proizvode offset i digitalnom štampom. Proizvodnja shrink sleeve etiketa čini 65% ukupne proizvodnje, a riječ je o etiketama u obliku navlaka, koje se primjenjuju u mlekarskoj, kozmetičkoj, hemijskoj, prehrambenoj, a naročito u industriji pića, ističu u ovom preduzeću.

Osim sleeve etiketa, navode, prave i OPP folije, odnosno takozvane wrap-around ili omotne etikete, koje se koriste u prehrembenoj i industriji pića. Proizvode i IML etikete od termostabilne PP folije za dekoraciju plastičnih posuda i čašica, koje se koriste u prehrambenoj i hemijskoj industriji. Flexo tehnikom prave i samolepljive etikete, kao i aluminijumske poklopce za jogurt, kiselo mlijeko i druge mlječne proizvode u čaši.

Firma posluje od 1992. godine, kada je glavna djelatnost bila trgovina i geodezija, dok 1995. to postaje i grafika, što im je danas i jedina oblast poslovanja. Prema riječima Matije Krznara, šefa prodaje u Hon-Ingu, 40% ukupne proizvodnje izvoze.

- Glavna tržišta uz Hrvatsku su nam Srbija, Makedonija i BiH, a širimo se i u zapadnoevropske zemlje, poput Italije, Njemačke, Austrije, Mađarske... - ističe Krznar za eKapiju.

Kompanija Hon-Ing je 2017. godine ostvarila oko 7,2 mil EUR prihoda, što je za 10% više u odnosu na 2016. godinu, dok je u ovogodišnjim planovima rast od 20%. Takođe, planiraju i da izvoz poraste na 45% od ukupne proizvodnje.

Izvoz i u Rusiju

Iako Hon-Ing, Rotoplast i Bakrotisak imaju istog vlasnika, svaka od njih ima svoju djelatnost poslovanja. Ipak, Rotoplast i Bakrotisak od 2005. godine djeluju i udruženo, a prema riječima Slavena Đurđevića, vođe ključnih kupaca u Bakrotisku, jedina razlika je u tehnologiji proizvodnje - Rotoplast proizvodi flex, a Bakrotisak, bakro ambalažu. Kako pojašnjava, svaka firma ima sopstvene proizvode, ali se međusobno dopunjuju i imaju neke zajedničke klijente.

(Foto: branislavpudar/shutterstock)
Djelatnost Bakrotiska, koji posluje od 1975, je proizvodnja lakosavitljive ambalaže, trgovina na malo i veliko prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, prevoz robe u domaćem i međunarodnom saobraćaju.

- Proizvodimo fleksibilnu ambalažu, a veći dio proizvodnje, oko 95%, čine pakovanja za prehrambene proizvode, dok su ostalo uglavnom pakovanja za kozmetiku i kućnu hemiju - objašnjava Đurđević za eKapiju.

U halama ove firme, kako precizira, nastaje ambalaža za instant supe, začine, folija za maslac i margarin, papirni omoti za čokoladu i cigarete, plastificirani papiri za pakovanje pudinga i sličnih praškastih proizvoda, papir za pakovanje sapuna, pakovanja za čips i slične proizvode, te ambalaža za slatikiše. Godišnje u Bakrotisku proizvedu oko 5.000 tona ambalaže. Najveći klijenti su im Agrokorove kompanije, poput Leda, Jamnice, Zvijezde, Dijamanta, Frikoma, Sarajevskog kiseljaka, a njihove proizvode koriste i Kraš, Saponija, Knjaz Miloš, Pionir, Jaffa, Atlantic grupa. Klijente imaju i u Rusiji, Holandiji i Austriji.

Od kada se su 2005. godine udružili sa Bakrotiskom, Rotoplast je znatno proširio asortiman i kvalitet štampe. Ova porodična firma osnovana je 1971. godine, od kada joj je i glavna djelatnost flexo štampa, odnosno proizvodnja fleksibilne ambalaže.

Prema riječima Kornelije Šumanovac, predstavnice prodaje u tom preduzeću, izvoze 30% ukupno proizvedene ambalaže, a osim sa firmama iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH, posluju i u Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Češkoj. Kako dodaje, specifičnost kod proizvodnje ambalaže je njena isporuka, te se ona uglavnom izvozi u dometu od 500 km, ali su se zbog obima posla i zahtjeva sa ruskog tržišta, opredijelili i za saradnju sa kompanijama iz te zemlje.

- U toku 2017. proširili smo proizvodne kapacitete, zaposlili nove radnike u proizvodnji i nabavci, a i u ovogodišnjem planu nam je dodatno širenje - kaže za eKapiju Šumanovac.

Problemi sa Agrokorom

Među klijentima sve tri firme, najveći su u sastavu Agrokora. Kako objašnjavaju naši sagovornici, problemi ovog holdinga nisu mnogo uticali na njihovu prozvodnju, te im poslovanje nije poljuljano. Takva situacija je, objašnjavaju, bila očekivana, te su se na vrijeme pripremili.

K.S.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.