Izvor: Capital | Petak, 12.01.2018.| 12:14

Ukio banka izgubila spor sa Fabrikom glinice Birač težak 155 mil KM

(Foto: sabthai/shutterstock.com)
Viši privredni sud u Banjaluci odbio je žalbu litvanske Ukio banke i potvrdio presudu Okružnog privrednog suda u Bijeljini kojom je u cijelosti odbijena tužba banke iz Kaunusa protiv Fabrike glinice Birač u stečaju na iznos od 155 mil KM potraživanja i razložnog prava na udjelima zavisnih privrednih društava.

Stečajni upravnik fabrike Birač Lazo Ðurdević rekao je na konferenciji za novinare u Zvorniku da je očekivao potvrđivanje presude bijeljinskog suda od 24. aprila 2017. godine.

- Onog dana kada sam Ukio banci iz Kaunusa osporavao potraživanja, a to je bilo 26. septembra 2013. godine, kod pripremanja za izjašnjavanje na prijavu potraživanja litvanske Ukio banke koristio sam stručnost i znanje Pravnog tima Fabrike glinice Birač u stečaju - rekao je Ðurdević.

On je naglasio da će od daljih postupaka – da li će moći i da li će ulagati vanredne pravne lijekove Ukio banka, odnosno advokati ove banke, zavisiti i privodenje kraju stečajnog postupka u Fabrici glinice Birač.

Na pitanje šta je sa zahtjevom fočanske firme Pavgord u smislu otkupa i priznavanja činjenice da je ta firma nasljednik potraživanja Ukio banke, Ðurdević je rekao da ovom presudom nema osnova za bilo kakav zahtjev Pavgorda po tom pitanju.

- I da je Pavgord ušao u tabelu kao povjerilac isto bi bilo kao i sa Ukio bankom, znači nema osnovanosti, nema nikakvog priznanja i to je povjerilac kao Ukio banka koji nema nikakva potraživanja - rekao je Ðurdević i dodao da prilikom okončanja stečajnog postupka prema Ukio banci nema nikakvih obaveza.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.