Izvor: Radiosarajevo.ba | Četvrtak, 11.01.2018.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rudnici u FBiH smanjili gubitke za oko 90 mil KM - Do kraja 2018. očekuje se pozitivno poslovanje

(Foto: Dalton Dingelstad/shutterstock.com)
Plan poslovanja Elektroprivrede BiH za period 2018 - 2020. godina usvojen je na 48 vanrednoj Skupštini.

Odlučeno je da se za ovaj period izdvoji 1,68 mlrd KM za proizvodnju, distribuciju i snabdijevanje električnom energijom, kapitalne projekte, dokapitalizaciju rudnika i neelektroprivrednih zavisnih društava, te zajedničke projekte.

Strateški cilj Elektroprivrede BiH su izgradnja Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, Vjetroelektrana Podveležje i izgradnja malih hidroelektrana na Neretvici.

Kako je za Radiosarajevo.ba pojasnio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, planirana su i izdvajanja za pametna brojila kako bi se ispunila EU regulativa. Pojašnjava da dio sredstava ide i u dokapitalizaciju rudnika.

- Kada smo naslijedili ovo ministarstvo, tada je ukupan gubitak rudnika bio 104,3 mil KM. Nezvanično, rudnici bi 2017. trebali završiti s gubicima nešto većim od 10 mil KM. U ovom periodu smanjili smo gubitke za oko 90 mil KM. Do kraja 2018. godine, prema našim procjenama i analizama, svi rudnici trebali bi poslovati pozitivno - rekao je Džindić.

Prema njegovim ocjenama, u ovoj godini svi rudnici bi trebali uplaćivati pune poreze i doprinose.

- Naslijedili smo situaciju da jedan rudnik djelimično plaća poreze i doprinose, a danas imamo situaciju da imamo još samo dva rudnika Kreka i Zenica, koji djelimično plaćaju doprinose, ali ne u potpunosti - dodao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Na vanrednoj Skupštini Elektroprivrede BiH, za naredni period planirana je ukupna proizvodnja električne energije od 21.873,6 GWh. Kako bi zadovoljili rastuću proizvodnju, planirana je nabavka više od šest miliona tona uglja.

Za trogodišnji period poslovanja 2018-2020. godina planirano je da svake godine bude ostvaren prihod od milijardu KM.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.