Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.01.2018.| 13:57

Za nova zapošljavanja u RS biće vraćeni doprinosi - Uskoro javni poziv za poslodavce, od Svjetske banke ukupno 42 mil KM

(Foto: 06photo/shutterstock.com)
Vlasti Republike Srpske su u nekoliko navrata tokom prošle godine najavili da od 2018. godine počinje primjena programa podrške zapošljavanju u privredi kroz regresno vraćanje doprinosa za nova zapošljavanja. Riječ je o programu Vlade i Svjetske banke po kome će poslodavci u RS dobiti povrat uplaćenih doprinosa za novouposlene radnike tokom prethodne godine, a novac je obezbijeđen iz kredita Svjetske banke.

Iz Unije udruženja poslodavca RS kažu za eKapiju da bi, prema posljednjim informacijama koje su dobili od Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, prvi javni poziv za refundaciju doprinosa trebalo da bude objavljen 31. januara.

- Najavljeni javni poziv odnosi se na povrat novca za nova zapošljavanja tokom 2017. godine. Očekujemo veliki odziv poslodavaca, jer smatramo da su ove subvencije jako dobar stimulans za nova zapošljavanja i razvoj privrede - kaže Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS.

Aćić objašnjava da na javni poziv mogu konkurisati poslodavci koji su imali nova zapošljavanja u periodu od 1. januara 2017. do 1. januara 2018. godine. Takođe, povrat novca mogu dobiti poslodavci koji su zaposlili radnike u određenom periodu godine.

- Npr, ukoliko je poslodavac zaposlio pet radnika od juna 2017. godine, dobiće povrat uplaćenih doprinosa za taj period, pod uslovom da je zadržao te radnike - kaže Aćić.

Dodaje da će poslodavac prilikom konkurisanja na javni poziv morati da dokaže da je imao nova zapošljavanja tokom godine.

- Osim toga, poslodavac je obavezan da zadrži novozaposlene radnike u naredne dvije godine. Tačnije, ako je imao 101 radnika u januaru 2017, obavezan je da ima isti taj broj do januara 2019. godine.

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Projekat podrške zapošljavanju u privredi RS biće realizovan u naredne četiri godine, a Svjetska banka će obezbijediti ukupno 42 mil KM. Očekuje se da će se na godišnjem nivou u ove svrhe izdvajati oko 10 mil KM, a projekat će biti realizovan preko Zavoda za zapošljavanje RS.

U Ministarstvu rada i Zavodu za zapošljavanje nisu željeli da iznose konkretnije informacije o sprovođenju ovog programa, dok ne bude usvojen Akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu.

- U toku je izrada Akcionog plana zapošljavanja za 2018. godinu u okviru koga će biti preciziran Program podrške zapošljavanju u privredi putem regresnog vraćanja doprinosa kod novog zapošljavanja. Kroz Akcioni plan će, između ostalog, biti precizirana sredstva za taj program, a samim programom i konkretne aktivnosti kao i objavljivanje javnog poziva - rekli su u Zavodu za zapošljavanje RS.

Akcioni plan zapošljavanja donosi Vlada RS, a njegovo usvajanje se očekuje u skorijem periodu.

Predstavnici Vlade i resornih ministarstava su tokom prošle godine više puta najavljivali ovaj projekat. Ministar rada Milenko Savanović rekao je da je ovo direktna podrška privredi, naročito malim i srednjim preduzećima.

- Činimo sve da podignemo realni sektor, svjesni činjenice da bez njega nema održivog života na ovim prostorima - rekao je Savanović.

Vedrana Džudža

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.