NavMenu

Javni prihodi FBiH u 2017. vrijedni 8,25 mlrd KM

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.01.2018. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: vallter/shutterstock.com)
Ukupni javni prihodi u FBiH u 2017. zabilježili su rast od 7% u odnosu na prethodnu godinu i iznose 8,25 mlrd KM, rekla je ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, a prenosi RTV Slon.

– Ukupni porezni prihodi ostvareni su s rastom od 7% ili 273 mil KM. Najveći rast je zabilježen kod naplate prihoda po osnovi poreza na dobit, koji su u odnosu na 2016. veći za 45%, odnosno za 110 mil KM. Ukupna naplata neporeznih prihoda je također zabilježila rast od 9%, odnosno za 94 mil KM, kao i naplata ukupnih doprinosa vanbudžetskih fondova, koji su veći za 6% ili za 168 mil KM – rekla je Milićević.

Potcrtala je da je u 2017. došlo do smanjenja duga Federacije BiH za 632,98 mil KM, od čega se na smanjenje vanjskog duga odnosi 510,68 mil KM, a ostatak od 122,30 mil KM na smanjenje unutrašnjeg duga.

Ministrica je rekla da je javna rasprava za nacrte zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima završila 1. januara 2018.

- Cilj ovih zakona jeste upravo stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja kroz smanjenje poreznog opterećenja rada uvođenjem niže stope doprinosa i diferenciranih stopa poreza na dohodak čime se želi postići manje porezno opterećenje za zaposlenike koji imaju niska primanja – rekla je Milićević.

Od zakona koji su pripremljeni i koji bi uskoro trebali ići u proceduru navela je Prednacrt zakona o mikrokreditnim organizacijama, Prednacrt zakona o zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju, Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju i Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Razvojnoj banci Federacije BiH.


Milićević je istakla da su u 2017. usvojeni značajni dokumenti koji imaju za cilj racionalizaciju javne potrošnje, uvođenje fiskalne discipline i veću fiskalnu transparentnost te jasan strateški okvir i ciljeve makroekonomske politike, a to su Smjernice ekonomske i fiskalne politike za period od 2018. do 2020. godine, Strategija reforme upravljanja javnim finansijama FBiH za period od 2017. do 2020. i Dokument okvirnog budžeta FBiH za period od 2018. do 2020.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.