NavMenu

Austrijanci kupili nekoliko firmi u BiH - BLBH Invest postao većinski vlasnik ŽGP-a, Unis komerca i Medikomerca

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.01.2018. 10:06
Komentari
Podeli
(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Kompanija BLBH Invest iz Beča stekla je većinski udio u najstarijoj građevinskoj kompaniji u BiH - ŽGP. Ova kompanija je 5. januara kupila 759.515 dionica ŽGP-a za nešto više od milion maraka, što procentualno iznosi oko 44% vlasništva.

Firma je ranije kupila jedan broj dionica, tako da sada posjeduje 61,4% vlasništva ŽGP-a. Kompanija će ostalim dioničarima dati ponudu za preuzimanje njihovog udjela, kako bi postala 100-postotni vlasnik. Zanimljivo je da je u posjedu ŽGP-a i sarajevski hotel Grand, piše BiznisInfo.

ŽGP spada u nekadašnje gigante građevinske industrije BiH, ali je posljednjih godina u dosta teškoj poziciji i ne dobija veće poslove.

BLBH Invest je također 5. januara kupio 461.990 dionica kompanije Unis komerc Sarajevo, odnosno skoro 48% dionica, gdje će također objaviti ponudu za preuzimanje preostalih dionica. Osim toga, BLBH Invest je sredinom 2017. kupio sarajevsko preduzeće za trgovinu medicinskim robama Medikomerc, u kojem sada ima oko 70% vlasništva.

Kako su tada izvijestili mediji, a na osnovu austrijskih registara privrednih društava, društvo BLBH Invest osnovano je 2. februara 2017. godine, a njegov 100-postotni vlasnik je Branimir Lubura, navodi BiznisInfo.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.