Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.01.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevo spremno učestvovati u projektu digitalnog povezivanja sa 12 gradova u Velikoj Britaniji

Sarajevo (Foto: JasaStyle/shutterstock.com)
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka razgovarao je u srijedu (10. januar 2018. godine) sa Larisom Halilović, direktoricom British Councila, međunarodne organizacije za kulturne odnose i obrazovnu saradnju te njenom saradnicom Amilom Lagumdžija o projektima digitalnog povezivanja Sarajeva sa gradovima u Velikoj Britaniji.

Naime, Sarajevo se nalazi među 12 nominovanih iz regije za učešće u programu Digitalni gradovi, a koji će biti pokrenut u novoj fazi tzv. Berlinskog procesa posvećenog zapadnom Balkanu koji je otvoren 2014. godine, saopšteno je na sajtu Grada Sarajeva.

Skaka je predstavnice britanske organizacije upoznao sa željom Grada Sarajeva da aktivno učestvuje u projektima koji doprinose digitalizaciji i razvijanju primjene informacionih tehnologija. Prema usvojenom dokumentu politike grada Sarajeva za period 2016-2020, funkcionisanje Sarajeva kao "pametnog grada" jedan je od ključnih prioriteta.

Kako je planirano, projekt koji finansira Vlada Velike Britanije, povezat će 12 gradova te države sa 12 gradova iz regije sa fokusom na inovacije u kreativnim industrijama i tehnologijama u obrazovanju. Cilj je doprinijeti jačanju razvoja digitalne industrije, politika, strategije te saradnje između gradskih uprava i lidera.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.