Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.01.2018.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

TE Tuzla najavljuje investiranje u ekološke projekte - U planu objekat za odsumporavanje i izrada analize kvaliteta zraka u tuzlanskoj kotlini

(Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)
U TE Tuzla u 2017. godini proizvedeno je 3.472.267 MWh električne energije i 115.665 MWh toplotne energije i tehnološke pare, uz utrošak 3,8 miliona tona uglja. Ukupna ulaganja Termoelektrane u protekloj godini bez kapitalnih izdvajanja, iznosila su 8,6 mil KM, od čega 2,1 mil KM za ekološke projekte, što je 24% od ukupnih investicija u prošloj godini, rečeno je juče (10. januara 2018. godine) prilikom predstavljanja rezultata poslovanja za 2017. godinu.

- U projekte u oblasti ekologije TE Tuzla je od 1996. godine do danas investirala 250 mil KM. Direktni efekti zamjene elektrofiltera, ugradnje pneumatskog transporta pepela, sanacije rashladnih tornjeva, zatvaranja povratnih voda sa šljačišta i drugih investicija su smanjenje emisija npr. čvrstih čestica u zrak za 78% u 2017. u odnosu na 2010. godinu i smanjenje zagađenja vode za 97% u odnosu na 2014.godinu - kazao je Izet Džananović, direktor TE Tuzla.

Ispunjavajući zakonima propisane obaveze, TE Tuzla je u protekloj godini, za naknade za zaštitu voda, korištenje opće korisnih funkcija šuma, zagađenje zraka i naknadu koja podrazumijeva izdvajanje i usmjeravanje dijela prihoda ostvarenog radom TE, Fondu za zaštitu okoliša FBiH, Tuzlanskom kantonu i Gradu Tuzla, uplatila 8,3 mil KM. Od stupanja na snagu zakona kojima su regulisane navedene naknade do 2017. uplaćano je 59 mil KM.

TE Tuzla s ciljem društveno odgovornog djelovanja, u narednom periodu nastavlja aktivnosti na ulaganju u ekološke projekte, uz očekivanje podrške od strane nadležnih ministarstava, kako bi projekti bili realizovani u što kraćem roku.

Urađena ja Studija o procjeni utjecaja na okoliš za izgradnju objekta odsumporavanja dimnih gasova blokova 5 i 6, za koju je u toku ocjena u nadležnosti Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Strateški cilj Elektroprivrede BiH je izgradnja Bloka 7, koji bi bio zamjena za blokove 3 i 4 i koji će za razliku od blokova koje mijenja biti tehnloški napredniji i ekološki prihvatljivi.

U narednom periodu planirana je izrada analize uticaja na kvalitet zraka u tuzlanskoj kotlini s podacima o pojedinačnom učešću emitera na kvalitet zraka. Analizu će izraditi Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Tuzla.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE