NavMenu

Premijerno na tržištu BiH: Novi Audi Q5 simbioza limuzine i terenca

Izvor: eKapija Srijeda, 22.10.2008. 11:09
Komentari
Podeli

Premijera novog modela Audi Q5 planirana je na našem tržištu slijedeći mjesec. Kao lider u premium segmentu u Bosni i Hercegovini sa 60% tržišnog učešća, Audi očekuje uspješan plasman ovog elegantnog sportskog SUV-a novog doba.

"Audi je u Bosni i Hercegovini prisutan već godinama i predstavlja sinonim za kvalitet i tehnološku inovaciju", riječi su Dine Bratovića, Audi brend menadžera za Bosnu i Hercegovinu. "Upravo početkom oktobra smo prodali 500-ti Audi automobil u ovoj godini što je značajan skok za ovaj brend jer smo u cijeloj prošloj godini prodali 475. Novi Audi Q5 je zasigurno model od kojeg se očekuje nastavak dosadašnjeg trenda", navodi se u saopćenju.

Audi Q5 starta s tri motora, jednim benzinskim i dva TDI. Svi agregati su opremljeni direktnim ubrizgavanjem goriva s turbo punjenjem – odlikuju se enormnom snagom, nevjerovatnom vučom i kultivisanim radom, dok u isto vrijeme nude impresivno nisku potrošnju goriva.

Motor 2.0 TFSI iz temelja je novorazvijeni motor. Četverocilindarska jedinica objedinjuje tri high tech karakteristike – turbopunjenje, direktno ubrizgavanje i inovativni Audi valvelift sistem za promjenjivu kontrolu aktiviranja ventila.

Visoki obrtni moment od 350 Nm raspoloživ je pri 1.500 1/min, a ostaje konstantan do 4.200 1/min, uz maksimalnu snagu od 155 kW (211 KS). Audi Q5 2.0 TFSI za 7,2 sekundi ubrzava na 100 km/h i postiže 222 km/h maksimalne brzine. Prosječna potrošnja goriva ovog agregata iznosi samo 8,5 litara na 100 km.

Sa četiri cilindra i dva litra zapremine dizelaš 2.0 TDI se odlikuje izuzetno prefinjenim radom za kojeg je, prije svega, zaslužan inovativni common rail-sistem ubrizgavanja goriva; kao i benzinac tako i ovaj agregat ima dvije balans-osovine. Sa 350 Nm (od 1.750 do 2.500 1/min) ovaj dizelaš isporučuje veliku snagu od izvanrednih 125 kW (170 KS). Prosječna potrošnja od samo 6,7 litara na 100 km još jedan je dokaz efikasnosti Audijeve strategije smanjenja potrošnje. Opremljen dvolitarskim TDI agregatom novi Audi Q5 će za 9,5 sekundi ubrzati na 100 km7h, te do maksimalne brzine od 204 km7h.

Najsnažniji motor u ovom programu je 3.0 TDI – V6 dizelaš koji isporučuje 175 kW (240 KS). 500 Nm obrtnog momenta stoji na raspolaganju od 1.500 do 3.000 1/min. Suveren u razvoju snage i kultivisanog zvuka on će za 6,5 sekundi ubrzati 100 km/h, odnosno dalje do maksimalnih 225 km/h. U prosjeku ovaj trolitraš troši 7,7 litara na 100 km.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.