Izvor: RTRS | Srijeda, 10.01.2018.| 12:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srebrenica spremna za nove investitore - Nekoliko firmi iz Srbije zainteresovano za drvopreradu, tekstil i stolariju

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić izjavio je Srni da u ovoj godini očekuje da Savjet ministara BiH ispuni obećanje dato krajem 2015. godine i da za uređenje, izgradnju i asfaltiranje lokalnih puteva u srebreničkoj opštini uplati 2 mil KM.

To će omogućiti izgradnju i asfaltiranje dijela lokalne putne mreže i smanjiti troškove njenog održavanja za šta opština svake godine izdvaja značajna sredstva, jer je riječ o razuđenim seoskim putevima od kojih su mnogi u veoma lošem stanju.

- Rekonstrukcijom i asfaltiranjem tih puteva olakšava se život na selu i stvaraju uslovi za brži razvoj poljoprivrede i lakši plasman poljoprivrednih proizvoda - zaključio je Grujičić.

On je rekao da je aktuelno opštinsko rukovodstvo prvu godinu mandata posvetilo stvaranju preduslova i privlačenju investitora za ulaganja u pokretanje rada novih proizvodnih i prerađivačkih kapaciteta, a time i otvaranje većeg broja radnih mjesta.

Od 3 mil EUR, koliko je Srbija prije dvije godine poklonila Srebrenici za infrastrukturne projekte, dio sredstava je iskorišten za rekonstrukciju objekta stare škole u Skelanima i izgradnju nove proizvodne hale u industrijskoj zoni u Potočarima.

Grujičić ne navodi nazive firmi zainteresovanih za pokretanje proizvodnje i kaže da će to učiniti kada dođe do potpisivanja sporazuma i ulaganja tih firmi u objekte i opremu na području Srebrenice.

On pojašnjava da je postignut usmeni dogovor sa firmom iz Srbije za otvaranje konfekcijskog pogona u renoviranom i adaptiranom objektu bivše škole u Skelanima i da se uskoro očekuje potpisivanje konačnog ugovora o saradnji i početak njegove realizacije.

Planirano je da se uskoro potpiše sporazum sa zainteresovanim firmama o pokretanju proizvodnje u novoizgrađenoj hali u Potočarima. Tu treba da se pokrene proizvodnja građevinskih kontejnera i aluminijumske stolarije.

Grujičić objašnjava da je opština u svoje vlasništvo vratila objekte bivše Vezionice u naselju Baratova. U toku su pregovori sa jednim proizvođačem obuće iz Srbije da dio proizvodnje organizuje u tim objektima u Srebrenici. Očekuje se da će u prvoj polovini ove godine početi ta proizvodnja.

(Foto: Artem Shadrin/shutterstock.com)
Opština namjerava da kupi ili pomogne kupovinu bivše fabrike Feros u Potočarima da bi se ona sanirala, zaštitila od propadanja i u njoj pokrenula neka nova proizvodna djelatnost. Postoji interesovanje investitora da organizuju određenu vrstu proizvodnje u toj fabrici. Objekti fabrike bi se izdavali pod zakup.

Od Srbije stiglo još milion evra

- Prije nekoliko dana dobili smo još milion evra od Srbije za kupovinu objekata bivšeg transportnog preduzeća u Potočarima za koje je zainteresovana jedna holandsko-srpska firma. U tim objektima planiraju da organizuju proizvodnju stolica za zapadno tržište i u početku zaposle stotinu, a za dvije godine da broj zaposlenih poraste na 350 radnika - ističe Grujičić.

On pojašnjava da je Skupština opštine već donijela odluku o uvrštavanju tih sredstava u budžet za ovu godinu i njihovo izdvajanje za kupovinu i uređenje tih objekata. Oni bi se nakon toga dali u zakup fabrici za proizvodnju stolica ili nekoj drugoj zainteresovanoj firmi ukoliko se prijavi na raspisani tender.

Prema Grujičićevim riječima, u ovoj godini predstoji otvaranje pogona za preradu mlijeka na području Srebrenice. Investitor je iz Austrije koji ima fabriku za preradu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda u toj zemlji i iskustvo u organizovanju otkupa i prerade mlijeka.

- Mlijeko za preradu i proizvodnju mliječnih proizvoda u tom pogonu će se otkupljivati od srebreničkih farmera. Kasnije će se, sa razvojem posla, vjerovatno otkupljivati mlijeko i sa područja susjednih opština i to će omogućiti dalji razvoj poljoprivrede, odnosno stočarstva u ovoj opštini i zadržavanje stanovništva na selu - ocijenio je Grujičić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.