Izvor: Klix | Nedjelja, 07.01.2018.| 11:46

Na ljeto 2018. otkupna cijena smilja 2 KM? - Osniva se banka esencijalnih ulja kao podrška stabilizaciji domaćeg tržišta

(Foto: fmua/shutterstock.com )
Smilje, odnosno hiljade onih koji su ušli u posao s ovom kulturom, u kratkom periodu prošli su put od euforije do depresije. Ogromna proizvodnja i neuređeno unutrašnje tržište doveli su do problema s plasmanom i velikog pada cijena. Problemi su rezultirali značajnim brojem onih koji su napustili tek prije koju godinu započeti posao.

O aktuelnom stanju u oblasti proizvodnje i prerade smilja Klix je razgovarao s Dinkom Dujmovićem, predsjednikom Grupacije proizvođača i prerađivača.

- Godina koja je iza nas nije bila dobra za proizvođače i prerađivače smilja zbog velikih sušnih perioda, a i strano tržište nije apsorbiralo proizvedene količine esencijalnog ulja od smilja, što se odrazilo na nisku otkupnu cijenu zelene biljne mase. Ipak, s naših nekoliko destilerija, kroz različite modele saradnje s poljoprivrednim proizvođačima, uspjeli smo prevazići taj nestabilan period i preraditi ponuđenu zelenu masu bilja u esencijalno ulje - kaže za Klix Dinko Dujmović.

Dujmović kaže kako se ne može sa sigurnošću tvrditi, niti prognozirati kakva će biti 2018. godina u kontekstu proizvodnje i prerade smilja, s obzirom na to da veliki broj nasada upravo u ljeto 2018. dolazi na puni rod, a i znatan broj proizvođača zbog niske otkupne cijene opravdano odustaje od daljnje proizvodnje.

- Grupacija će kroz svoje aktivnosti u 2018. godini biti fokusirana na edukaciju proizvođača, kako bi se kvalitet proizvedenog esencijalnog ulja podigao na viši nivo i kako bi u što većem broju proizvođači svoj proizvod preradili i upakirali u finalne proizvode te na taj način postigli ekonomsku opravdanost proizvodnje - dodaje Dujmović.

(Foto: Lariana/shutterstock.com )
Naravno, smatra sagovornik Klixa, da pri tome moramo uzeti u obzir potražnju inozemnog tržišta za našim proizvodima te uskladiti naše proizvodne kapacitete s potražnjom.

- Nažalost, postoje neke količine neprodanog esencijalnog ulja na skladištima destilerija i proizvođača, međutim, ne radi se o količinama koje nije moguće prodati, ako se radi o esencijalnom ulju od smilja koje zadovoljava međunarodne standarde kvalitete. Za očekivati je da bi otkupna cijena kvalitetne zelene mase biljke u sezoni berbe u ljeto 2018. mogla biti 2 KM, ali to opet zavisi od količine prinosa, kvaliteta i potražnje za esencijalnim uljem u tom momentu - kazao je Dinko Dujmović.

Grupacija je već pristupila osnivanju banke esencijalnih ulja koja će biti podrška stabiliziranju domaćeg tržišta, kao i plasmanu esencijalnog ulja i njegovih preparata na inozemna tržišta. Ona bi trebala profunkcionirati u prvom kvartalu ove godine.

- Što se tiče državne podrške, moram naglasiti pozitivan angažman Privredne komore FBiH, Vanjskotrgovinske komore FBiH, kao i Agromediteranskog zavoda Mostar. Imamo saznanja da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede HNK rade određene pomake u svojim kapacitetima kako bi se unaprijedila ova proizvodnja i pomoglo poljoprivrednim proizvođačima. Veći angažman očekujemo od Ministarstva poljoprivrede FBiH s obzirom na to da su njihove mogućnosti i kapaciteti veći - zaključio je Dinko Dujmović, predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.