NavMenu

Beogradski Aerodrom Nikola Tesla dobio koncesionara - Prihvaćena ponuda francuske kompanije Vinci Airports od 501 mil EUR

Izvor: Novosti Subota, 06.01.2018. 11:31
Komentari
Podeli
Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu (Foto: saiko3p/shutterstock)Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu
Beogradskim Aerodromom Nikola Tesla u narednih 25 godina će upravljati francuska kompanija Vinci Airports, potvrđeno je Novostima u Vladi Srbije. Oni su za najveću vazdušnu luku u Srbiji ponudili 501 mil EUR, a obavezali su se i da će u narednom periodu investirati u razvoj aerodroma dodatna 732 mil EUR. Godišnja taksa na koncesiju iznosiće 16 mil EUR.

Vlada Srbije je vanredno zasjedala u petak (5. januara 2018. godine), a jedina tačka dnevnog reda bila je analiza zaključaka Stručnog tima za dodjelu koncesije. Poslije sjednice Vlade ponudu je razmatrao i Nadzorni odbor Aerodroma Nikola Tesla.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u subotu (6. januara 2018. godine), tokom obilaska radova na Narodnom muzeju, da je davanje beogradskog aerodroma u koncesiju francuskoj kompaniji veliki uspjeh za zemlju.

- To znači da je Srbija napredovala u odnosu na prije pet godina. Tada smo razmišljali da damo Aerodrom u koncesiju i rekli su nam da možemo da dobijemo maksimalno 40 i 50 mil EUR za unaprijed plaćeni program na 25 godina - naveo je Vučić i dodao da je sada dobijeno 1,468 mlrd EUR, kolika je ukupna vrijednost koncesije.

Kako je istakao, iz kompanije Vinci Airports je obećano da neće biti otpuštanja radnika, a imaju ugovornu obavezu i da ne povećavaju aerodromsku taksu, odnosno da ne podižu naknadu za sletanje i opsluživanje u naredne tri godine.

Vučić je ukazao da će Vlada Srbije dobiti 417 mil EUR prihoda za budžet, a 84 mil EUR dobijaju građani Srbije - mali akcionari.

Kompanija Vinci Airports upravlja sa 35 aerodroma u sedam država, na tri kontitenta - 12 u Francuskoj, deset u Portugaliji, šest u Dominikanskoj republici, tri u Kambodži, dva u Japanu i po jednim u Čileu i Brazilu.

Da podsjetimo, postupak izbora koncesionara trajao je gotovo 11 mjeseci i sastojao se iz više faza. Javni poziv zainteresovanim kandidatima Vlada Srbije i Aerodrom Nikola Tesla objavili su još 10. februara 2017. godine. Na pretkvalifikacioni konkurs u martu prošle godine pristiglo je čak 27 ponuda, a interesovanje su pokazale kompanije iz cijelog svijeta, među kojima čak četiri iz Kine, po tri iz Turske i Rusije.

U drugom krugu su, međutim, ostala samo četiri igrača. Ponude za koncesiono upravljanje beogradskim aerodromom tada su dostavili švajcarsko-francuski konzorcijum Zurich Airport sa kompanijama Eiffage i Meridiam Eastern Europe Investments, indijsko-grčki konzorcijum GMR Infrastructure ltd i Terna, francuska kompanija Vinci Airports i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum Incheon International Airport Corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure.

Tokom svih faza postupka izbora koncesionara rokovi su više puta pomjerani, a u finišu su tri puta odlagani termini za donošenje konačne odluke.

Predmet koncesije je finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom Aerodroma Nikola Tesla i obavljanje djelatnosti operatera aerodroma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.