NavMenu

IRB RS odobrila 92 mil KM kredita u 2017. - Značajno povećan plasman za preduzeća i preduzetnike

Izvor: Capital Petak, 05.01.2018. 09:18
Komentari
Podeli
(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Investiciono-razvojna banka (IRB) RS odobrila je u prošloj godini 92 mil KM kredita ili oko 20 mil KM više nego 2016, ali i dalje znatno manje nego ranijih godina kada je imala pravo na rizične milionske plasmane bez finansijskog posrednika.

Prema podacima IRB-a, u 2015. su odobrili 123,3 mil KM, a 2014. čak 130,8 mil KM kredita pravnim i fizičkim licima.

IRB je lani odobrila ukupno 508 kredita, a dominantno učešće imali su krediti za preduzetnike i preduzeća i stambeni krediti.

U liniji za preduzetnike i preduzeća odobrena su 104 kredita u ukupnom iznosu od 59,6 mil KM, dok je stambenih odobreno 307 u ukupnom iznosu od 20,8 mil KM.

U odnosu na 2016, lani su značajno povećani krediti za preduzetnike i preduzeća i to za čak 41 mil KM, dok stambeni krediti bilježe pad s obzirom na to da su 2016. godine iznosili 31,1 mil KM.


Najznačajniji krediti u prošloj godini odobreni su firmama Bentoproduct Šipovo, Quattro Company Laktaši i MKD FinCredit iz Banjaluke i to po 5 mil KM.

Kada su u pitanju finansijski posrednici preko kojih su krediti odobreni, podaci IRB-a pokazuju da je čak dvije trećine, odnosno 60,1 mil KM kredita, odobreno preko Nove banke.

Preko Sberbanke odobreno je oko 8,7 mil KM, a preko MF banke 6,7 mil KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.