Izvor: Tanjug | Petak, 05.01.2018.| 08:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predstavljanje regionalne investicione platforme Zapadnog Balkana u februaru 2018.

Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Zajednička privredna komora Zapadnog Balkana sa sjedištem u Trstu, predstaviće krajem februara u Londonu svoj prvi proizvod - regionalnu investicionu platformu, namijenjenu potencijalnim investitorima u ekonomije regiona, najavljuje predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Zahvaljući online investicionoj platformi, po riječima Čadeža, koji je i predsjednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6), investitorima će na jednom mjestu biti dostupni ključni makroekonomski pokazatelji, informacije o važećim zakonima i propisima, finansijskim i drugim podsticajima za ulaganja, potencijalnim dobavljačima na koje mogu da računaju kompanije koje se odluče za poslovanje u regionu...

Ovogodišnji Investicioni forum u Londonu posvećen je zemljama Zapadnog Balkana, a održaće se 26. februara u Londonu pod pokroviteljstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i dio je "koncepta" Berlinskog procesa o pristupanju zemlja zapadnog Balkana u EU.

- U proteklih pola godine od osnivanja Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma, kompletiran je tim kancelarije u Trstu koji će operativno raditi na zajedničkim projektima koji se realizuju uz podršku Evropske unije, a u okviru Berlinskog procesa - kaže Čadež za Tanjug.

Berlinski proces, objašnjava Čadež, osim političke dimenzije u čijoj osnovi je "revitalizacija" međuvladinih odnosa i rješavanje preostalih otvorenih pitanja u regionu, ima i sve snažniju ekonomsku dimenziju.

- Cilj je da, kroz regionalne ekonomske integracije, čvršće infrastrukturno i poslovno povezivanje, otklanjanje prepreka za poslovanje i investiranje i unapređenje konkurentnosti naših privreda, stvorimo uslove za više trgovine, investicija i novih radnih mjesta u regionu - ističe Čadež.

Tome će, napominje, doprinijeti realizacija Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor sa 115 mjera, na čije su se sprovođene obavezale sve vlade regiona.

- Za naše male ekonomije važno je da harmonizujemo propise, fitosanitarne i veterinarske sertifikate, da inspekcijski nadzori budu sinhronizovani, da formiramo zajedničko tržište bez barijera, da regionalni ekonomski prostor učinimo podsticajnim za poslovanje naših kompanija i ulaganja investitora iz svijeta - objašnjava Čadež.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.