Izvor: Dnevni avaz | Petak, 05.01.2018.| 12:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Britanski IHS želi biti konsultant Vladi FBiH u izboru kompanije za eksploataciju nafte

(Foto: Pix One/shutterstock.com)
Kompanija za međunarodni konsalting u oblasti energetike IHS iz Velike Britanije, sa sjedištem u Londonu, poslala je zvaničnu ponudu na javni poziv Vlade FBiH u kojoj su izrazili interes za pružanje konsultantskih usluga u postupku pregovora za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH, saznaje Avaz.

Begajeta Habota iz Vladine komisije koja učestvuje u odabiru međunarodnog konsultanta potvrdila je Avazu informaciju.

Riječ je o svjetskom gigantu u oblasti konsultiranja u energetskom sektoru, prije svega kada je riječ o poslu s naftom i plinom, a ova firma, koja je zastupala brojne kompanije i vlade, bila je angažirana i u Hrvatskoj u izradi tendera za javno nadmetanje za istraživanje ovog energenta iz Jadrana i s kopna.

Habota tvrdi da je javni poziv za posao vrijedan 1,5 mil KM okončan 28. decembra, ali da je jedino britanska kompanija IHS poslala urednu prijavu, dok je druga firma zakasnila.

- IHS je velika konsultantska kuća i želi sarađivati s Vladom. Mi ćemo naredne sedmice sjesti i pregledati dokumentaciju. Znam da su radili u Hrvatskoj. Zakonski, nema prepreka da jedna firma dobije posao, ali Vlada će dati posljednju riječ - kaže Habota.

Stručni međunarodni konsultant Vladi FBiH treba izraditi tendersku dokumentaciju te pripremiti i provesti javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH, ali i pregovarati s potencijalnim ponuđačem da Federacija BiH dobije najpovoljniji ugovor.

Interes za istraživanje nafte, podsjećamo, u pismu namjere pokazao je francuski naftni gigant Total, koji je najavio da bi u istraživanje nafte na području FBiH uložio milijardu dolara, a pisma namjere poslale su i naftne kompanije Key Petroulem iz Australije te Spectrum iz Velike Britanije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.