NavMenu

Goražde dobija obilaznicu - Novac stiže od međunarodnih banaka

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.01.2018. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: wellphoto/shutterstock.com)
Federalno ministarstvo za okoliš i turizam za 24. januar ove godine zakazalo je javnu raspravu u vezi sa realizacijom velikog infrastrukturnog projekta u BPK - obilaznice Goražde.

Kako je navedeno u Studiji o procjeni utjecaja na okoliš, objavljenoj na stranici resornog ministarstva, izgradnja obilaznice će imati pozitivan utjecaj na kvalitet života lokalne zajednice, poboljšaće veze između općina na državnom i regionalnom nivou, prenio je portal Radiosarajevo.ba.

Izgradnjom ove dionice, znatno će se rasteretiti saobraćaj kroz urbani dio Goražda, čime bi se kvalitet života, rada i stanovanja u ovom gradu znatno poboljšao, a saobraćaj na ovom dijelu magistralnog puta M20 ubrzao.

Inače, Vlada Federacije BiH je podržala inicijativu za osiguranje kredita od međunarodnih finansijskih institucija (MFI) u iznosu do 150 mil EUR za projekt pod nazivom "Modernizacija magistralnih puteva u FBiH". Na spisku dionica koje su obuhvaćene tim projektom je i obilaznica Goražde.


Osim novca Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), novac se očekuje i od Europske investicijske banke (EIB) od 50 mil EUR, kao i Svjetske banke (WB) sa 50 mil EUR.

Ukupna dužina trase obilaznice Goražda je 3,1 km.

Izgradnja ove obilaznice je veoma bitna, jer kroz područje Bosansko-podrinjskog kantona i susjednih općina prolaze najznačajniji regionalni transportni koridori koji povezuju Bosnu i Hercegovinu sa Srbijom, Crnom Gorom, Albanijom, Grčkom i Turskom.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.