Izvor: eKapija | Četvrtak, 04.01.2018.| 15:45

PAMTIĆU U 2017: Ilarija Bašić

Ilarija Bašić
Ilarija Bašić, PR direktorica agencije MITA Group, dobitnica je regionalne PRO PR Award 2017 za doprinos razvoju PR struke u BiH.

Novinarstvo je bilo njena prva ljubav. Provela je godine, kako kaže, u "sivom domu" kao uposlenica Federalne televizije, gdje je upoznala divne ljude koji su ostavili traga u njenom životu. U jednom trenutku odlučila je podići sidro i krenuti dalje, u profesiju PR-a.

Sada već devetu godinu s podjednakim žarom kreira PR strategije, baš kao što se nekada pripremala za TV emisije.

Pitali smo Ilariju Bašić šta je po njenom mišljenju obilježilo 2017. godinu?

DOGAĐAJ GODINE

- Dvadeset učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva obradovalo me prije nekoliko dana kada su u Vijećnici oborili Ginisov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira. Pokazali su nam svima da smo zajedno jači, te da trebamo stremiti ka višem cilju koji će nam svima u konačnici poboljšati kvalitet života.

Dodala bih još jednu činjenicu, koja zaslužuje da bude pomenuta kao jedna od najpozitivnijih. Naime, tokom deset mjeseci 2017. godine, iz Bosne i Hercegovine izvezeno je robe u ukupnoj vrijednosti od 9.368.151.000 KM, što je za 1.372.219.000 ili 17,16% više u odnosu na isti period prethodne godine. U konačnici, BiH je ostvarila povećanje pokrivenosti uvoza izvozom za 61,5%.

Ovakvim pričama trebamo dati više prostora i s ponosom ih dijeliti.

PROMAŠAJ GODINE

- Čini mi se više nego ikada da je nacionalna retorika iskorištena u rano aktiviranim predizbornim kampanjama. Naši političari ponajmanje su mislili na nas, zbog kojih su u konačnici na vlasti. Gledali su i još uvijek gledaju vlastite interese i u mnogome su, na žalost svih nas, usporili naš put ka Evropskoj uniji.

LIČNOST GODINE


- Sportisti, umjetnici, naučnici, ali i djelatnici koji rade brojne projekte s djecom, kreiraju bolji ambijent i promoviraju istinske vrijednosti Bosne i Hercegovine, ujedno su i naši najbolji ambasadori. Ove godine džudistkinja Larisa Cerić, četvrti put je proglašena sportistkinjom BiH u izboru OK BiH. Također, Nezavisne novine u svome izboru najboljih proglasili su je sportistkinjom godine. Tako da je Larisa, vlasnica osam evropskih i dvije svjetske medalje, za mene ličnost godine.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- BiH je država u kojoj, pretežno, pojedinci prave dobre poteze. Rijetko kada pokažemo jedinstven stav i sinergiju. Ove godine četiri kompanije dobile su dozvolu za izvoz piletine na tržište zemalja EU. To će zasigurno utjecati i na povećanje broja radnih mjesta u ovoj oblasti, a u konačnici i na boljitak ekonomije BiH. Budući da smo mi izuzetno potentna zemlja za proizvodnju i preradu piletine, te da imamo brojne kompanije koje su dio ove industrije, ovo bih izdvojila kao pozitivan potez države uz nadu da će u skorije vrijeme veći broj kompanija dobiti priliku da kvalitetom proizvoda izbori plasman na evropsko tržište.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Drvna industrija Bosne i Hercegovine je za devet mjeseci 2017. godine ostvarila izvoz u iznosu od 965.739.620 KM, što je za 10,7 % više nego u istom periodu 2016. godine. Ovo je jedna od najperspektivnijih grana industrije u našoj zemlji i ostvareni izvoz uglavnom je rezultat izvanrednih napora kompanija. Drvna industrija ima velike šanse za rast proizvodnje i povećanje stope izvoza, međutim, država čini malo za proizvođače. Najbolji pokazatelj toga je da im nisu učinili dostupnom oblovinu, da je izražena nesigurnost u obezbjeđenju sirovine. Također, da bi kompanije koje se bave preradom drveta bile konkurentnije na ino tržištu, neophodno je da inoviraju postrojenja, ali nema podsticaja ni povoljnih kreditnih linija za nabavku nove opreme.

ŠTA OČEKUJETE U 2018. GODINI?


- Voljela bih da nas naši političari obraduju jedinstvenim stavom, da se suglase oko određenih uvjeta koji bi nam u 2018. omogućili dvije krupne i pozitivne stvari – dobijanje statusa kandidata BiH za EU i aktivacija Akcionog plana za članstvo (MAP). Treba to začiniti i kreiranjem optimalnije poslovne klime. Izborna je godina, sve je moguće, pa i da se sve ovo desi.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici Pamtiću u
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.