Izvor: Oslobođenje | Ponedjeljak, 07.02.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

(FBIH) Februar 2005, Novi ciklus kampanje “Kupujmo domaće”

Privredna komora Kantona Sarajevo i DPP Studio najvjerovatnije će nastaviti kampanju Kupujmo domaće, koja je pokrenuta 12.04.2004. godine.

Predsjednik PKKS Kemal Grebo prezentovao je dosadašnje rezultate kampanje Kupujmo domaće. U prva tri ciklusa u medijskoj kampanji ucestvovalo je 9 bh. kompanija - Klas, FDS, Sinalco-Teloptic, Bosnalijek, Doncafe, BH Telecom, Vispak, Sarajevska pivara i NTCHS. Fabrika duhana Sarajevo, Sinalco-Teloptic i Doncafe ucestvovali su u sva 3 ciklusa, a Bosnalijek, Klas i BH Telecom u dva. Spotovi su emitovani na NTV Hayat, Federalnoj televiziji i na OBN.

Komora je anketirala potrošače i firme koje su sudjelovale u kampanji, te provjerila uspješnost medijske kampanje, pa je utvrđeno da je 96% anketiranih čulo za kampanju, 87% je zapazilo emitovane spotove.

Prema tim istraživanjima, najzapaženiji je bio spot pod nazivom Kako izgraditi kilometar autoputa, zatim 387 za domaće i Nagradna igra - svi dobijamo. Kao razlog pokretanje kampanje 51% anketiranih vidi u poticanju domaće proizvodnje, a 33,3% u jačanju povjerenja u bh. proizvod, dok 31,5% smatra da je kampanja pokrenuta zbog otvaranja novih radnih mjesta. Anketirani su predložili povećanje kvaliteta domaćih proizvoda, smanjenje cijena i povećanje broja reklamnih poruka.

U četvrtom ciklusu, koji bi uskoro trebao krenuti, planirano je da se aktivnije uključi Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo koje je pismeno izrazilo saglasnost da se uključi u realizaciju kampanje.

 

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.