NavMenu

PAMTIĆU U 2017: Vedran Šimunović

Izvor: eKapija Srijeda, 03.01.2018. 08:23
Komentari
Podeli
Nakon deset godina rada u firmi Europrofil, Vedran Šimunović 2016. godine prelazi na čelo INTERA Tehnološkog parka. Ova pozicija ga je privukla zbog izazova koji će potencijalno pomoći u razvoju, rastu i povezivanju kompanija kroz programe jedinog tehnološkog parka u Bosni i Hercegovini.

Završio je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru, informatički smjer, i kako kaže, uvijek je bio i ostao impresioniran održivim i tehnološkim razvojem u svim aspektima.

Pitali smo Vedrana Šimunovića šta je po njegovom mišljenju obilježilo 2017. godinu?

DOGAĐAJ GODINE

- U INTERA Tehnološkom parku radimo sa tehnološkim i kreativnim kompanijama koje često gledaju daleko u budućnost. Kako bi ta budućnost bila bliže moramo imati preduvjete otvaranja tržišta i poboljšanja prilika na tržištu. Osnovni preduvjet za opći razvoj je kvalitetna infrastruktura koja djeluje u skladu sa načelima održivog razvoja. Zato za događaj godine iz moje perspektive na prvo mjesto stavljam projekt koji je tehnološki napredan, ekološki neutralan, dugoročno održiv i utiče na razvoj, a to je izgradnja prve vjetroelektrane u BiH.

Koliko god zvučalo čudno, BiH je tek u ovoj godini dobila svoj prvi vjetropark - Mesihovina koji je instalirala EP HZHB sa 22 vjetroagregata i to sa ukupno instalirane snage 50,6 MW, koja godišnje proizvodnje oko 165 GWh. Tim činom u 2017. godini Bosna i Hercegovina je postala dijelom svjetske zajednice korisnika energije iz vjetra, odnosno uvršteni smo na listu zemalja koje koriste vjetropotencijale u proizvodnji električne energije. Smatram kako je ovo veliki događaj za BiH, najprije jer to može biti poticaj da shvatimo koliko velike potencijale imamo za proizvodnju energije iz svih obnovljivih izvora, a ne koristimo ih.

PROMAŠAJ GODINE


- Iz moje perspektive ostvareni napredak prema EU postoji, ali je nedovoljan. Pokazali smo i poslali Europskoj uniji mnogo poruka iz kojih se može iščitati više loših stvari, a između redova kako smo lijeni i loše organizirani. Promašaj godine bi bio neuspijevanje prevođenja upitnika EU na vrijeme, koje je još jednom pokazalo kompliciranu birokratsko-društvenu poziciju naroda u BiH.

LIČNOST GODINE

- Povećavanjem poreza država smanjuje veličinu porezne baze, smanjenjem porezne baze manje je novca za državni aparat. Povećanjem državnog aparata povećavaju se potrebe tog aparata za financiranjem, pa moraju povećavati poreze. Stvara se začarani krug. Kompliciranjem i birokratiziranjem obaveza, poslodavcima postaje teško i komplicirano osnivati i uzdruživati firme, pogotovo startap firme. Otvaranjem granica razvijenih zemalja mladi, i ne tako mladi ljudi, odlaze ondje gdje je sve ono čime se žele baviti i čemu streme u životu lakše uraditi. To je normalno i logično.

Ličnost godine za mene je svaki pojedinac u BiH koji je unatoč svemu uspio zadržati pozitivnu svijest u kontekstu rada i zalaganja, te je odlučio ostati živjeti i raditi ovdje, kao i one pozitivne ličnosti što usprkos svemu žive u paralelnom svemiru i rade na razvoju svojih kompanija.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- U ovoj zemlji je ogroman problem zaposlenost mladih, a s druge strane u razgovoru s firmama nedostaje kvalitetnih djelatnika. Definitivno najbolji potez države je Program sufinanciranja zapošljavanja mladih. Takođe, nadamo kako će sljedeće godine država promijeniti strategiju i okrenuti se stvaranju radnih mjesta koja stvaraju dodatnu vrijednost, kroz sufinanciranje organizacija kao što je INTERA Tahnološki park. Mi smo se profilirali kao savršen implementator stranih programa kroz edukativno-mentorski learning-by-doing program koji pruža podršku pojedincima i timovima s inovativnim poslovnim idejama u početnoj fazi njihovog razvoja. Činjenice kako smo pomogli u stvaranju 34 startap kompanije, a u isto vrijeme pomogli u zapošljavanju više od 400 osoba unutar tri godine, govore same za sebe.


NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Najlošiji potez države direktno ulazi u pore lokalne sredine u kojoj djelujemo. Svaka čast aktuelnom gradonačelniku Mostara, ali nitko ne može imati kreativnost i volju za radom i rastom kada toliko stresan posao obavlja toliki dugi niz godina. Kao što znate, Mostar je jedini grad u Europi u kojem građani (već devet godina) ne mogu glasati. Za mene je najlošiji potez države što nije omogućila izbore u Mostaru, iste izbore koje imaju svi ostali gradovi u BiH i drugdje u svijetu. Mislim da bi to pokrenulo neke nove procese i razvoj regije, poglavito što Hercegovina kao regija postaje sve više i više turistička ''must see'' atrakcija, dok s druge strane turisti dolaze u prljav i infrastrukturno blokiran grad iz kojeg nose jednu lošu sliku u svijet.

ŠTA OČEKUJETE U 2018. GODINI?

- Bolju potporu države za poduzetništvo i prave programe koji će stvarati radna mjesta u proizvodnji. Očekujem proračunsko izdvajanje po zakonu za razvoj tehnoloških parkova i poduzetničkog sustava.

Očekujem da ćemo dobiti priliku dokazati kako možemo postići još i više nego do sada.
Očekujem i želim povećanje efikasnosti i smanjenje tromosti sustava općenito, gdje je pozitivan primjer HNŽ koja je sa novim premijerom napravila pozitivan iskorak.

Očekujem podršku razvoju startap sustava u BiH. Nova partnerstva i uspješnu realizaciju aktivnosti na svim projektima INTERA Tehnološkog parka.

Očekujem podršku velikih i profitabilnih kompanija koje moraju iskoristiti naše programe na za njih najbolji način.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.