Izvor: Nezavisne novine | Petak, 17.10.2008.| 09:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlasti u Travniku smatraju: Odluka Vlade FBiH o provođenju šumskog u građevinsko zemljište je legalizacija bespravne gradnje na Vlašiću

(Foto: b)

Pretvaranje šumskog zemljišta na području Babanovca i Doline panjeva na planini Vlašić u građevinsko zemljište zapravo je legalizacija bespravno izgrađenih objekata, upozorava Ljupko Sučić, predsjedavajući Općinskog vijeća Travnik.

Tvrdi da nije u redu da općina plaća naknadu za ovo prevođenje šumskog u građevinsko zemljište, što je 15.10.2008. godine odobrila Vlada FBiH. Vlada je dala saglasnost za prevođenje 75 hektara šumskog zemljišta iz šumsko-privrednog područja "Lašvansko" u građevinsko radi provođenja regulacionih planova "Babanovac" i "Dolina panjeva - Kukotica". Po ovoj saglasnosti, općina Travnik obavezna je u budžet Srednjobosanskog kantona (SBK) platiti oko 550.000 KM u idućih pet godina kao naknadu za smanjenje šumskog fonda.

"To je pretvaranje šumskog zemljišta u građevinsko, koje je već građevinsko. Ne znam hoće li općina imati odakle platiti naknadu jer još nije naplatila zemlju ni rentu za izgrađene objekte. Nije mi jasan motiv da se ide bez saglasnosti Općinskog vijeća, a dovešće nas pred svršen čin", naglašava Ljupko Sučić.

Enes Adžemović, vijećnik u Općinskom vijeću Travnik, kaže da ovo nije prvi put da općina plaća propuste svojih službi. Ističe da je na Vlašiću nastavljena bespravna gradnja objekata i nakon izmjena regulacionih planova. On tvrdi i da Općinsko vijeće nikada nije dobilo informaciju o stanju na terenu i o naplati onoga što pripada općini od graditelja.

"Ni obaveza u vezi sa plaćanjem naknade za pretvaranje šumskog u građevinsko zemljište nikada nije bilo na sjednici Vijeća, koje mora dati saglasnost jer je to nova stavka u budžetu, ali nije u redu da općina plaća naknadu", dodaje Adžemović.

I Sabiha Bojić iz Šumsko-privrednog društva SBK tvrdi da je odluka Vlade FBiH legalizacija onoga što je na terenu.

Načelnik općine Travnik Tahir Lendo odgovara da je regulacionim planom "predviđena ploha gdje će se šume sjeći", te se za to mora dati naknada.

U Vladi SBK kažu da će naknada koju će općina izdvojiti za zemljište na Vlašiću biti namjenski iskorištena za šume.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.