Izvor: Privredna komora KS | Četvrtak, 16.10.2008.| 14:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Apel privrede KS bankarskom sektoru i strukturama vlasti

(Foto: b)

Kada su vlade drugih država zasjedale i po nekoliko puta i usvajale pakete mjera kako bi ublažili uticaj finansijske krize, u BiH je, nakon duže vremena, došlo na red i ovo pitanje. Pokrenute su, ne i donesene, samo dvije mjere koje se odnose na smanjenje obaveznih rezervi komercijalnih banaka kod Centralne banke BiH sa 18% na 14% i povećanje iznosa osigurane sume štednih uloga sa 7.500 KM na 15.000 KM.

Ukoliko se želi zadržati bar minimum povjerenja u bankarski sistem, za koji se tvrdi da je stabilan neophodno je vratiti povjerenje građana u štednju, kao i povjerenje investitora, čije su investicije u toku, navodi se u saopćenju Privredne komore Kantona Sarajevo.

Banke imaju sigurne instrumente naplate i sa njihove strane ne bi trebalo biti bojazni, kao niti razloga za usporavanje ili zaustavljanje započetih investicionih projekata kompanija. S obzirom da je BiH nedovoljno privlačna stranim investitorima, gubitak povjerenja investitora u banke i bankarski sistem, može umanjiti dotok direktnih stranih ulaganja u BiH i time usporiti ekonomski razvoj zemlje.

Apelujemo na banke i bankarski sistem da održe povjerenje prema investitorima tako što će obezbijediti nesmetano praćenje započetih investicija do njihovog završetka.

Apelujemo, također, stoji u saopćenju, na Vijeće ministara BiH i Vladu FBiH da ozbiljno analiziraju nastalu situaciju, sa svim mogućim reperkusijama, koje se mogu očekivati i u kratkom i dugoročnom periodu, i da, na tim osnovama, donesu paket mjera koji će obezbijediti sigurnu dinamiku razvoja, naročito zapošljavanja.

Nedopustivo je da se u ovako složenoj ekonomskoj situaciji pažnja više usmjerava na personalna rješenja u pojedinim vladama i ministarstvima, umjesto na rješavanje gorućih problema privrede i građana.

Trenutne mjere koje se čine u okviru finansijskog sektora su samo šok terapija čiji je cilj da se privremeno zaustavi panika. Dugoročno gledano rješenje je u stvaranju uslova za stabilniji privredni razvoj, prije svega putem dobre makroekonmske politike, izgradnjom ključnih institucija koje će biti sposobne da prate i podstiču poslovanje kompanija u zemlji i inozemstvu, stvaranja pouzdanog regulatornog okvira i pravovremenim reagovanjem na promjene izazvane novim ekonomskim poretkom i tendencijama na svjetskom tržištu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE