Izvor: eKapija | Srijeda, 27.12.2017.| 10:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kestenov med iz Cazina uskoro dobija oznaku međunarodnog brenda

Ilustracija (Foto: Nitr/shutterstock.com)
Kestenov med Cazinske Krajine trebalo bi već sredinom 2018. godine da dobije i međunarodnu oznaku zaštićenog brenda. Riječ je o projektu "Poboljšanje konkurentnosti pčelarstva Cazinske Krajine" koji zajedno realiziraju Grad Cazin i Udruženje pčelara Kesten, a koji je dio projekta USAID-a Farma II.

Projekat sufinansira i Grad Cazin, saopćeno je na zvaničnom gradskom sajtu.

Po riječima gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića, ovo je još jedan novi iskorak u kontinuiranoj saradnji domaćih pčelara i lokalnih vlasti koji od ranije bilježe zajedničke projekte poput prvog brendiranja u državi ili pokretanja Male škole pčelarstva.

- Cilj je da se projekat brendiranja kestenovog meda podigne na međunarodnu razinu i da se to obavi kod ovlaštene međunarodne kuće u Švicarskoj. Naravno, jedan od ciljeva projekta je da se kroz njegovu realizaciju unaprijede i marketinške, odnosno, tržišne vještine domaćih proizvođača kojima će međunarodno brendiranje pozitivno utjecati i na cijenu njihovog proizvoda, te prepoznatljivost kvalitete na globalnoj razini. Uz to je planiran i međunarodni sajam naredne godine na kojem bi se trebala okupiti i stručna javnosti iz oblasti pčelarske proizvodnje - istaknuo je Ogrešević.

Kako su kazali predstavnici Udruženja pčelara Kesten Hazim Hodžić i Šefik Rošić, naredna godina za domaće pčelare bi trebala imati poseban značaj.

- Kroz ovaj projekat, kestenov med Cazinske Krajine ćemo upisati u međunarodni registar geografskih oznaka na svjetskom institutu u Ženevi i on će se naći na popisu 28 zemalja. Najvažniji događaj poslije upisa je da ćemo u septembru organizirati međunarodno ocjenjivanje meda na Cazinskom sajmu, i na tom sajmu ćemo napraviti jednu veliku promciju ove međunarodne oznake na kojoj će eminentni stručnjaci govoriti o značaju pčelarske proizvodnje, potrebi brendiranja i vrijednosti našeg domaćeg kestenovog meda - kazao je Hazim Hodžić, predsjednik UP Kesten.

Ako bude sve po planu, već početkom ljeta 2018. godine kestenov med Cazinske Krajine trebalo bi da ima oznaku međunarodnog brenda, čime će postati prvi takav proizvod sa naših prostora, navodi zvanični sajt Grada Cazina.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.