Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 15.10.2008.| 08:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Agencija za osiguranje depozita BiH: Uskoro prijedlog za veći rast depozita

(Foto: b)

Prijedlog izmjena Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, kojim bi se limit za osiguranje depozita povećao sa sadašnjih 7.500 na 15.000 KM, mogao bi biti formulisan do kraja sedmice i nakon toga upućen parlamentu BiH na usvajanje.

Ovo je najavio Josip Nevjestić, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH, potvrđujući realizaciju inicijative koju su u Vašingtonu na godišnjem sastanku Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda pokrenuli predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, te entitetski ministri finansija, Vjekoslav Bevanda i Aleksandar Džombić.

"Novi iznos depozita ukomponovat ćemo u već podneseni prijedlog za izmjene Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH koji je u parlamentarnoj proceduri, a kojim je predviđao povećanje limita osiguranja sa 7.500 na 10.000 KM", kaže Nevjestić.

Ističe da je inicijativa za povećanje limita osiguranja depozita već upućena Ministarstvu finansija i trezora BiH.

"Povećanje limita osiguranja depozita značiće dodatnu sigurnost za štediše", kazao je Nevjestić i dodao da na ovaj način i naša zemlja u uslovima svjetske finansijske krize preduzima mjere zaštite građana na koje su se odlučile druge zemlje u okruženju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.