Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 25.12.2017.| 10:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija jedina u regionu ima Zakon o dualnom obrazovanju - U 2018. novi profili u srednjim školama

Ilustracija (Foto: nd3000/shutterstock.com)
Srbija je jedina zemlja u regionu koja ima Zakon o dualnom obrazovanju, u skladu sa evropskim standardima, a za 2018. godinu trebalo bi da budu kreirani novi profili u srednjim školama, uz pomoć Privredne komore Srbije, istakao je predsjednik PKS-a Marko Čadež.

Kako je rekao, o značaju dualnog obrazovanja govori i koalicioni sporazum nove austrijske vlade u kojem je kao jedan od ciljeva navedena podrška dualnom obrazovanju na Zapadnom Balkanu.

Šef Odjeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta Ursula Renold ocijenila je da je Srbija obavila odličan posao, te da su ove reforme značajne jer podaci sa tržišta rada pokazuju da zemlja ima još dosta toga da uradi.

- Velika je prednost što je Srbija uspostavila ovakav obrazovni sistem, koji omogućuje mladima i odraslima da pristupe daljim sistemima obrazovanja. Vrlo je značajno da ako želite da ovaj dualni sistem bude uspješan da se poveže sa doživotnim učenjem - objasnila je ona.

Ukazala je da je, putujući kroz mnoge zemlje, vidjela da je je nedostatak obrazovnog sistema što previše mladih pokušava da dostigne univerzitetsku diplomu, a kasnije ne može da nađe posao koji odgovara njihovim kvalifikacijama.

- Novi Zakon o dualnom obrazovanju je važan korak naprjed, zato što uzima u obzir značajne razlike upravljanja takvim programima. Važno da akteri iz poslovnog sektora i industrije sarađuju. Bez posvećenosti svih tih aktera nije moguće postići efekte koje želimo - rekla je Renold.

Izrazila je zadovoljstvo što se u Srbiji velika pažnja posvećuje činjenici da dualno obrazovanje i obuka treba da se odvijaju u kompanijama, i zajedno sa privredom, jer je važno u eri brzog tehnološkog razvoja da na licu mjesta mogu mladi da uče nove vještine potrebne za brz prelazak na nove tehnologije.

(Foto: aerogondo2/shutterstock.com)
Odbacila je kritike da dualni sistem stvara jeftinu radnu snagu i ukazala da u Švajcarskoj učenici dobijaju 20% manje plate od potpuno kvalifikovanog osoblja, ali to vide kao stimulaciju i ulaganje u buduću karijeru, tokom koje će biti dobro plaćeni.

Prema njenim riječima Zakon o dualnom obrazovanju omogućava mladima u Srbiji dobar start u radni život, a kao u Švajcarskoj dobiće dobru kvalifikaciju kojima će brže ući na tržište rada.

Implementacija zakon, kako je dodala, biće veliki izazov za sve uključene partnere, te je ukazala i da je važno zakon prilagođavati novim izazovima.

Predsjednik Borda direktora Omladinske organzicije Duh mladosti Miloš Obradović istakao je da su mladi godinama više čekali, nego mijenjali i da je vrijeme da svoju sudbinu određuju svojom voljom.

- Došlo je vrijeme stvaranja, tehnoloških inovacija i da mladi pokažu šta znaju - podvukao je Obradović.

Karavan obrazovanja Duh mladosti projekat je Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije čiji je cilj promocija dualnog i preduzetničkog obrazovanja u Srbiji i predstavljanje Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja.

Projekat se realizuje u saradnji sa omladinskom organizacijom Duh mladosti.

U toku 2017. godine, Karavan je obišao 34 opštine u Srbiji, a u njemu su učestvovale 124 škole i 116 kompanija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.