NavMenu

NOVALIĆ: Aerodrom Golubić biće završen u naredne tri godine

Izvor: eKapija Nedjelja, 24.12.2017. 19:41
Komentari
Podeli

Fadil NovalićFadil Novalić
Premijer Federacije Fadil Novalić izjavio je u petak (22. decembar 2017. godine) u Bihaću da očekuje da će aerodrom Golubić biti izgrađen u naredne dvije do tri godine, te da će Vlada FBiH učiniti sve što je u njenoj moći da se to i dogodi, prenio je Novi radio Bihać.

Samo dan nakon što je Vlada FBiH odobrila subvencije u iznosu od 7 mil KM za tri aerodroma u FBiH, između ostalog i dodatna 2 mil KM za aerodrom Golubić u Bihaću, premijer FBiH posjetio je lokaciju budućeg aerodroma u tom gradu.

- Želimo intenzivirati aktivnosti na izgradnji ovog aerodroma, prije svega poučeni onim što se zbiva na tri druga aerodroma u FBiH. Mi naprosto imamo eksploziju porasta putnika. Tuzla je, primjerice, prije četiri godine imala 40.000 putnika, a danas ima 500.000 i zaista je nevjerovatno kako ta brojka raste - rekao je Novalić.

On je istakao da, kada se posmatra udaljenost između Sarajeva i Bihaća, kao racionalno rješenje se nudi razvoj zračnog prometa.

- Međutim, mi ne ciljamo samo na to, jer postoji i mogućnost za razvoj turističkog segmenta u prelijepoj Krajini. I sljedeće godine ćemo izdvojiti određeni novac, tako da bi se aerodrom Bihać na određeni način za dvije do tri godine najviše doveo u funkciju, a značio bi svojevrsnu deblokadu ovog prostora, jer je prilično izoliran budući da postoje prirodne prepreke između centralne Bosne i Krajine - pojasnio je Novalić.

Kao dodatni aspekt zbog kojeg bi trebalo graditi ovaj aerodrom, on je naveo brojnu krajišku dijasporu koju bi trebalo povezivati sa matičnom zemljom. Istakao je i da aktivnosti na izgradnji aerodroma teku i brže nego što su bila očekivanja i da Vlada FBiH neće odustati od svoje strategije kada je riječ o ovom projektu.

Optimizam da bi projekat mogao biti završen u naredne dvije do tri godine pokazao je i Elvedin Sedić, direktor JP Aerodrom Bihać. Ipak, preduslov tome je istakao osiguranje sredstava za cjelokupni projekat, a ne njihovo postepeno doziranje, saopštio je Novi radio Bihać.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.