Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 24.12.2017.| 13:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Klinika za plućne bolesti preseljena u Centralni blok UKC RS

Ilustracija (Foto: Minerva Studio/shutterstock.com)
Klinika Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske za plućne bolesti u subotu (23. decembar 2017. godine) je počela da radi u rekonstruisanoj etaži Centralnog medicinskog bloka UKC-a na Paprikovcu.

Ovo je prva klinika UKC-a koja je sa lokacije u centru grada preseljena na Paprikovac.

Prijemna ambulanta Klinike nalazi se u prizemlju Poliklinike, odnosno južnom krilu, gdje će se i dalje održavati onkološko-pulmološki konzilijumi dva puta sedmično, a hospitalni dio smješten je na četvrtom spratu Centralnog medicinskog bloka, odnosno krilima A i B.

Pacijentima Klinike za plućne bolesti, koja ima više od 1.500 m2 rekonstruisanog prostora, na raspolaganju će biti savremeno opremljene prostorije ukupnog kapaciteta 60 kreveta.

Svi pacijenti ležaće u dvokrevetnoj ili jednokrevetnoj sobi, što je potpuno drugačije u odnosu na sadašnju situaciju gdje je u nekim klinikama i po desetak pacijenata u jednoj sobi.

Svaka soba ima vlastiti toalet, tuš, a omogućena je i stalna komunikacija pacijenta sa medicinskim osobljem posredstvom uređaja za poziv, koji se nalazi u sobi.

- To je najveći korak u pravcu ostvarenja sna naših radnika i stanovnika Republike Srpske da se konačno UKC smjesti pod jedan krov, da se odvoje hospitalizovani od ambulantnih pacijenata, te da bolesnima pružimo ono što najbolje znamo, zašto postojimo, vrhunsku medicinsku uslugu, podršku i razumijevanje - navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U Klinici za plućne bolesti dnevno se u prosjeku pregleda 45 bolesnika, odnosno godišnje oko 14.000, od kojih se oko 3.500 hospitalizuje.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.