Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 24.12.2017.| 21:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ispunjeni uslovi MMF-a - BiH se zadužuje za više od 148 mil KM

(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Međunarodni monetarni fond (MMF) doznačiće BiH sredstva u iznosu od 63.4125 mil SDR (približno 76 mil EUR ili 148,4 mil KM), saopšteno je nakon posjete Misije MMF-a BiH.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) posjetila je Sarajevo od 19. do 22. decembra 2017. godine da bi razgovarala o prvom pregledu programa koji dobija podršku iz kreditne linije za proširene aranžmane (Extended Fund Facility—EFF).

- Osoblje MMF-a i vlasti u Bosni i Hercegovini postigli su sporazum, koji podliježe odobrenju Izvršnog odbora MMF-a, a u vezi politika koje će omogućiti osoblju MMF-a da preporuči zaključivanje prvog pregleda proširenog aranžmana u sklopu kreditne linije MMF-a za proširene aranžmane. Po ispunjavanju niza uslova, očekuje se da će Izvršni odbor početkom 2018. godine razmatrati zaključivanje prvog pregleda - izjavio je šef misije za Bosnu i Hercegovinu, Nadim Ilahi na kraju posjete.

Vlasti u BiH su već ispunile nekoliko uslova MMF-a tokom proteklih mjeseci. Nedavno je Parlamentarna skupština BiH usvojila povećanje akciza na gorivo, čime će biti deblokirana velika ulaganja u infrastrukturu, finansirana iz vanjskih izvora, kazao je Ilahi.

- Uz to, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je budžet za 2018. godinu u skladu sa preporukama osoblja MMF-a. U narednim danima, vlasti ostaju posvećene ispunjenju preostalih uslova. Očekuje se će Parlament FBiH usvojiti budžet za 2018. godinu u skladu sa preporukama osoblja MMF-a, a od Vlade FBiH se očekuje pokretanje temeljite procjene (due diligence) za dva telekom preduzeća u vlasništvu Federacije BiH, BH Telecom i HT Mostar.

Očekuje se da će, po odobrenju Izvršnog odbora i zaključivanju pregleda, MMF doznačiti sredstva u iznosu od 63.4125 mil SDR.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.