Izvor: eKapija | Nedjelja, 24.12.2017.| 20:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nezaobilazan partner u građevinskom sektoru - Institut za urbanizam RS nudi višestruke usluge

(Foto: shutterstock.com/ilkercelik)
Ispitivanje konstrukcija na mostu u Višegradu i državnom zatvoru Naklo u Istočnom Sarajevu, izrada tehničke dokumentacije i tehnički prijem Južnog krila UKC RS, ispitivanje mostova i nadvožanjaka na autoputu "9. januar", izrada izmjena i dopuna Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, samo su neki od uspješnih poslova koje je obavio Insitut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (IUGERS).

Ova Javna ustanova se na nedavno održanom Međunarodnom sajmu investicija i nekretnina u Banjaluci (BLIRE) predstavila pod sloganom "Sve na jednom mjestu, od dokumentacije za građenje, do ispitivanja građevinskih materijala".

Radili su i projekat roditeljske kuće Iskra u Banjaluci, tehnički pregled izvedenih radova na TE Stanari, detaljna geološka istraživanja za potrebe izgradnje većeg broja mini hidroelektrana i autoputa 9. januar.

- Institut se bavi izradom prostorno-planske dokumentacije na nivou strateških i sprovedbenih dokumenata, elaborata iz oblasti zaštite životne sredine, tehničke dokumentacije, kao i revizijom tehničke dokumentacije, nadzorom nad građenjem objekata, energetskim pregledom objekata i tehničkim prijemom objekata. Za sve oblasti djelovanja posjedujemo licence za rad nadležnih institucija. Među našim djelatnostima su i izdavanje sertifikata o usaglašenosti proizvoda i sertifikata o usaglašenosti fabričke kontrole proizvodnje, za gotovo sve grupe građevinskih proizvoda obuhvaćene važećom zakonskom regulativom - kažu za eKapiju iz ovog Instituta.

Sertifikat je dokument na osnovu kojeg proizvođač može izraditi izjavu o usaglašenosti i onda na svoj proizvod postaviti znak C ili CE. Ističu da su posebno ponosni na činjenicu da njihova Centralna laboratorija, koja se bavi ispitivanjem građevinskih materijala, ima akreditovane 52 metode ispitivanja od Instituta za akreditovanje BiH – BATA, prema standardu BAS EN ISO/IEC 17025, a u mogućnosti su da izvode više od 350 metoda ispitivanja materijala.

Od većih projekata na kojima su trenutno angažovani je trgovački centar Delta Planet u Banjaluci, gdje rade nadzor nad građenjem, kao i ispitivanje svih građevinskih materijala koji se koriste u procesu građenja, a tome je prethodila nostrifikacija tehničke dokumentacije. Za navedeni posao, na sajmu BLIRE dobili su priznanje za učešće u realizaciji kapitalnog projekta.

Aktuelan je i građevinski nadzor nad izgradnjom kotlarnice u Rafineriji nafte Brod, kao i tehnički prijem Centralnog bloka UKC RS i poslovnog objekta Euroherc Banjaluka.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.