NavMenu

Nezaobilazan partner u građevinskom sektoru - Institut za urbanizam RS nudi višestruke usluge

Izvor: eKapija Nedjelja, 24.12.2017. 20:02
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/ilkercelik)
Ispitivanje konstrukcija na mostu u Višegradu i državnom zatvoru Naklo u Istočnom Sarajevu, izrada tehničke dokumentacije i tehnički prijem Južnog krila UKC RS, ispitivanje mostova i nadvožanjaka na autoputu "9. januar", izrada izmjena i dopuna Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, samo su neki od uspješnih poslova koje je obavio Insitut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (IUGERS).

Ova Javna ustanova se na nedavno održanom Međunarodnom sajmu investicija i nekretnina u Banjaluci (BLIRE) predstavila pod sloganom "Sve na jednom mjestu, od dokumentacije za građenje, do ispitivanja građevinskih materijala".

Radili su i projekat roditeljske kuće Iskra u Banjaluci, tehnički pregled izvedenih radova na TE Stanari, detaljna geološka istraživanja za potrebe izgradnje većeg broja mini hidroelektrana i autoputa 9. januar.

- Institut se bavi izradom prostorno-planske dokumentacije na nivou strateških i sprovedbenih dokumenata, elaborata iz oblasti zaštite životne sredine, tehničke dokumentacije, kao i revizijom tehničke dokumentacije, nadzorom nad građenjem objekata, energetskim pregledom objekata i tehničkim prijemom objekata. Za sve oblasti djelovanja posjedujemo licence za rad nadležnih institucija. Među našim djelatnostima su i izdavanje sertifikata o usaglašenosti proizvoda i sertifikata o usaglašenosti fabričke kontrole proizvodnje, za gotovo sve grupe građevinskih proizvoda obuhvaćene važećom zakonskom regulativom - kažu za eKapiju iz ovog Instituta.

Sertifikat je dokument na osnovu kojeg proizvođač može izraditi izjavu o usaglašenosti i onda na svoj proizvod postaviti znak C ili CE. Ističu da su posebno ponosni na činjenicu da njihova Centralna laboratorija, koja se bavi ispitivanjem građevinskih materijala, ima akreditovane 52 metode ispitivanja od Instituta za akreditovanje BiH – BATA, prema standardu BAS EN ISO/IEC 17025, a u mogućnosti su da izvode više od 350 metoda ispitivanja materijala.


Od većih projekata na kojima su trenutno angažovani je trgovački centar Delta Planet u Banjaluci, gdje rade nadzor nad građenjem, kao i ispitivanje svih građevinskih materijala koji se koriste u procesu građenja, a tome je prethodila nostrifikacija tehničke dokumentacije. Za navedeni posao, na sajmu BLIRE dobili su priznanje za učešće u realizaciji kapitalnog projekta.

Aktuelan je i građevinski nadzor nad izgradnjom kotlarnice u Rafineriji nafte Brod, kao i tehnički prijem Centralnog bloka UKC RS i poslovnog objekta Euroherc Banjaluka.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.