Izvor: eKapija | Utorak, 14.10.2008.| 10:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sigurna štednja u ABS Banci: Poslovni model matične kuće otporan na finansijske krize

(Foto: b)

Globalna kriza finansijskog tržišta svakako povlači za sobom i pitanje koliko je siguran novac u bankama na bh. tržištu cijeneći njihovu povezanost sa zapadnim zemljama odnosno da poslovna politika njihovih matičnih banaka utiče na bankarski sektor u BiH.

Stoga je danas korisno znati, da ABS BANKA primjenjuje bankarski model matične kuće Steiermaerkische Sparkasse iz Austrije, koja već 190 godina praktikuje najstabilniji model banke štedionice, a koji ju je u potpunosti zaštitio od uticaja krize bez obzira što je vezana za globalno finansijsko tržište. Steiermaerkische Sparkasse je ovaj model razvila kao članica Erste i Sparkassen grupacije Austrija, a sastoji se u sljedećem:

- Model banke štedionice umjesto investicionog bankarstva – fokus na poslovanje sa stanovništvom, mali i srednji biznis znači, da se davanje kredita refinansira iz samih štednih uloga koje banka prikupi, a istovremeno je rizik disperziran na veliki broj korisnika i samim tim minimalan. Time štedionica ne ovisi znatno od globalnog finansijskog tržišta.

- Konzervativan pristup ulaganjima – ulaganje u vrijednosne papire se provodi uz visok oprez, stavljajući akcenat na sigurnost pa čak i po cijenu profita. Austrijska matična kuća ABS BANKE nije imala investicije na US-tržištu nekretnina i stoga nije direktno pogođena finansijskom krizom.

- Solidarna odgovornost austrijske grupe štednih banaka za 100 % svih ulaganja – Erste Bank i gotovo 50 austrijskih štedionica udruženo odgovaraju za štedne uloge i tako čini jednu zajednicu rizika. Ova grupacija može preuzeti odgovornost, jer je stopa njenog vlastitog kapitala, koji je osnovni pokazatelj sigurnosti jedne banke duplo veća od one zakonski propisane. Uspješnost poslovnog modela grupacije dokazuju 16 miliona klijenata koje opslužuje putem mreže od gotovo 3 000 poslovnica.

Budući da je matična kuća ABS BANKE na prostoru cijele Evrope obezbijedila mehanizme da izbjegne bilo kakav uticaj svjetske finansijske krize i zadržala sve svoje štediše, štedni ulozi u ovoj banci i na bh. tržištu su na sigurnom mjestu, navodi se u saopćenju ove banke.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.