NavMenu

Agrokorovi dobavljači odbili predloženu nagodbu - Ramljak očekuje kompromis

Izvor: Beta Petak, 22.12.2017. 12:10
Komentari
Podeli
(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Članica Privremenog vijeća povjerilaca Agrokora i prokurista kompanije Kraš Marica Vidaković pocijepala je u četvrtak, 21. decembra 2017. godine, dokument o nacrtu nagodbe u Agrokoru koja je im je predstavljena na sastanku s vanrednom upravom posrnulog koncerna.

- Ono što smo iz toga videli jeste da to nije smijer koji smo spremni podržati, pa ću ja ilustrativno reći šta mislim o nacrtu nagodbe, a mislim ovo - rekla je Vidaković poslije četvoročasovnog sastanka i pocijepala tekst nacrta.

Ona je dodala da će to biti stav dobavljača. Vidaković je rekla da treba štiti interese hrvatskih dobavljača, jer se štiti hrvatska ekonomija.

Prema njenim riječima, po onome što je predstavljeno na sastanku s vanrednom upravom, nacrt nagodbe stavlja u neravnopravan položaj povjerioce Agrokora, odnosno Jamnice, Konzuma, Leda, Tiska i ostalih kompanija.

Ona nije htjela da odgovori u čijem je interesu predložena nagodba, rekavši samo da nije u interesu dobavljača. Najavila je i da će tražiti sastanka s vanrednim povjerenikom Antom Ramljakom i njegovim timom da bi dio predložene nagodbe bio promijenjen.


Vanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak izjavio je da su to očekivane početne pozicije i izrazio očekivanje da će biti nađena "neka sredina".

Vanredna uprava Agrokora ponudila je povjeriocima nagodbu za rješavanje njihovih potraživanja.

Plan predviđa formiranje potpuno novog manjeg holdinga u koji bi se prenjela imovina "zdravog" dijela kompanije, oslobođena jamstva i dugova, a bila bi u vlasništvu dobavljača, banaka i vlasnika obveznica.

Dio dugova, odnosno sve što ostane na starom Agrokoru, otpisao bi se, a otvorili bi se stečajevi i likvidacija tih kompanija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.