NavMenu

RMU Kakanj bilježi rekordnu proizvodnju - U rudnicima u FBiH iskopano 5,57 miliona tona uglja

Izvor: Klix Petak, 22.12.2017. 08:47
Komentari
Podeli
(Foto: Dziobek/shutterstock.com)
RMU Kakanj do kraja godine ostvariće rekordnu proizvodnju sa više od 1,3 miliona tona uglja, rečeno je na sinoćnoj svečanoj akademiji u Domu kulture povodom obilježavanja Dana rudara.

Direktor RMU Kakanj Kasim Alajbegović ponosno je govorio o rezultatima i poslovanju kakanjskog rudnika.

- I proteklih godina smo se ovdje okupljali kako bismo iznijeli rezultate našeg rada i govorili šta trebamo uraditi kako bismo poboljšali standarde rada rudara u jamama. Govorili smo o minusima, dugovanjima prema državi, bankama i dobavljačima, a danas govorimo o pozitivnim rezultatima koji unose vedrinu u naš rad i privatni život - izjavio je Alajbegović.

U sklopu svečanosti u Domu kulture prikazani su i filmovi "Februarski šok" koji govori o klizištu i izlijevanju vode na Autoput A1 i "Oktobarski milion" koji govori o investicijama i milionitoj toni uglja koja je u oktobru iskopana u RMU Kakanj.

Posebno priznanje grba RMU Kakanj sa zlatnim čekićima dodijeljeno je Elektroprivredi BiH za ulaganja u kakanjski rudnik. Na sinoćnoj svečanosti naglašeno je kako je u ovoj godini ostvaren rekord u proizvodnji. Prvi put od 1992. godine u rudnicima koji su u koncernu Elektroprivrede BiH iskopano je 5.570.000 tona uglja.


Samo ove godine iznos ulaganja po odlukama o dokapitalizaciji za zavisna društva - rudnike uglja Koncerna EPBiH je 585.105.000 KM. Vrijednost potpisanih ugovora za sve rudnike uglja u sastavu Koncerna EPBiH po navedenim odlukama, zaključno sa 5. decembrom 2017. godine, iznosi 281.585.800 KM, od čega je plaćeno 262.416.905 KM.

U narednom periodu planiraju se ulaganje preostalih nerealiziranih sredstava u ukupnom iznosu 303.519.200 KM.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.