NavMenu

Vlada RS utvrdila novu listu preduzeća za prodaju - Najizvjesnija privatizacija Kosmosa

Izvor: Glas Srpske Petak, 22.12.2017. 08:33
Komentari
Podeli
(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Vlada RS utvrdila je novu listu preduzeća od strateškog značaja za Srpsku, a sa nje će na prodaju biti ponuđeno osam od kojih bi državni kapital mogao najprije biti privatizovan u banjalučkom Kosmosu.

U vlasništvu Srpske i dalje će ostati Elektroprivreda RS i njena zavisna preduzeća, Šume RS, Aerodromi RS, Pošte Srpske, Autoputevi RS, Putevi RS i Lutrija RS. Na prodaju neće biti ponuđeni ni Novinska agencija RS - Srna, Protivgradna preventiva RS i Industrijske plantaže iz Banjaluke.

S druge strane, Vlada planira da proda državni kapital u Poljoprivrednom dobru Semberija i Orlu iz Bijeljine, Hemijskoj preradi kukuruza Dragsenić iz Kozarske Dubice, te Kosmosu i Veterinarsko-stočarskom centru iz Banjaluke. Na listi za privatizaciju su i Olimpijski centar Jahorina, Gas promet i Fabrika motora specijalne namjene sa Pala.

Od kada je stao na noge, za Kosmos su počeli da se interesuju kupci. U avgustu ove godine stiglo je pismo namjere od austrijsko-njemačke kompanije IAG, ali o konkretnoj ponudi još niko ne govori.

- Pojavljuju se nova inostrana preduzeća koja su zainteresovana za kupovinu. Za sada ne mogu da otkrivam ko su oni. Kako se stanje u preduzeću popravlja, tako raste i interesovanje za njega. Dobijamo nove poslove, a ovu godinu ćemo završiti sa dobiti od dva do tri milina maraka - kazao je vršilac dužnosti direktora Kosmosa Dušan Vještica i dodao da bi za dva do tri mjeseca trebalo da bude poznat novi vlasnik Kosmosa.

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS u čijoj je nadležnosti Olimpijski centar Jahorina polovinom ove godine takođe su najavili da traže model privatizacije.


- Za Olimpijski centar Jahorina ima zainteresovanih kupaca, ali za sada ne možemo otkrivati o kome je riječ. Smatram, međutim, da prodaju treba prolongirati za određeni period, jer će aktivnosti i projekti koje trenutno sprovodimo podići vrijednost akcija i ostalih nekretnina sa kojima raspolažemo - rekao je direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić.

Interesovanje postoji i za Poljoprivredno dobro Semberija iz Bijeljine, a kao najozbiljniji partner spominjana je firma Polnovakia Agrar iz Slovenije.

Remont za Vojsku Srbije

Preduzeća iz Srpske u oblasti namjenske industrije završavaju pregovore sa Ministarstvom odbrane Srbije o remontu njihovih vojnih sistema.

- Na korak smo do potpisivanja sporazuma. Završili smo sve pregovore u vezi sa poslom koji će biti realizovan u iduće tri godine. Sada slijedi potpisivanje sporazuma - kazao je Dušan Vještica, direktor Kosmosa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.