NavMenu

U 2018. planirana modernizacija javne rasvjete u Banjaluci - EBRD radi studiju izvodljivosti o prelasku na štedljive sijalice

Izvor: Glas Srpske Petak, 22.12.2017. 08:29
Komentari
Podeli
(Foto: Dario Sabljak/shutterstock.com)
Modernizacija javne rasvjete, u okviru koje će biti postavljene štedljive LED sijalice, a stare otići u zaborav, počeće naredne godine.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove ističu da će postavljanje energetski efikasnije LED tehnologije za početak biti ograničeno na nekoliko ulica. Naglašavaju da je to samo jedna od aktivnosti koje se preduzimaju kako bi u cijelom gradu bila zamijenjena javna rasvjeta.

- Još nisu određene tačne lokacije na kojima će to biti urađeno, ali radovi su planirani za ljeto iduće godine i za te namjene trebalo bi da bude utrošeno oko 40.000 KM. LED rasvjeta koja bude postavljena u tim ulicama služiće nam kao osnov koji će pokazati kolike su uštede na potrošnji električne energije - rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Cilj je, kako kaže, da iz gradske kase budu smanjena izdvajanja za javnu rasvjetu koja godišnje iznose oko 1,9 mil KM.

- U toku je i izrada studije izvodljivosti za prelazak grada na LED rasvjetu i to kroz donaciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja plaća konsultante za izradu tog dokumenta - naveo je Bilčar.

Dodao je da bi studija trebalo da bude gotova u martu dogodine.

- Ona će pokazati koliko novca je potrebno da bi bila promijenjena rasvjeta u cijelom gradu, selima i gradskom području. U njoj će biti ponuđeno i više različitih modela kako se to može uraditi. Na osnovu ponuđenih opcija odlučićemo šta je najbolje za Banjaluku - naveo je Bilčar.

Dodao je da je jedna od opcija da projekat bude rađen u fazama.

- Druga bi mogla biti i kroz jednu vrstu javno privatnog partnerstva, tako što bismo angažovali investitora koji bi sufinansirao zamjenu javne rasvjete - rekao je Bilčar.

U gradu je postavljeno 17.500 svjetiljki, a na selima ima oko 5.500 svjetiljki.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.