NavMenu

Kako osnovati preduzeće u Sloveniji? - Nesmetan protok robe u EU, brzina registracije i dobra pozicioniranost glavne prednosti tržišta

Izvor: eKapija Petak, 22.12.2017. 10:56
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Mijatovic/shutterstock)
Slovenija je možda i najbolji izbor za širenje poslovanja - nalazi se na raskrsnici četiri velike zemlje, između istoka i zapada, ulazak stranih zastupnika je jednostavan i brz, a članstvo u Šengenskom sistemu donosi nesmetan protok robe i ljudi.

Poslovna migracija u Sloveniju bila je tema i nedavno održanog skupa Slovenačkog poslovnog kluba u Beogradu, na kome su stručnjaci iz kompanije Data, specijalizovane za savjetovanje i pomoć inostranim preduzetnicima prilikom poslovanja u Sloveniji, govorili o posebnostima osnivanja preduzeća u toj zemlji, oporezivanju poslovanja, te dobijanju radnih dozvola.

Događaj je bio povod i da Danijela Mitrović, dugogodišnja savjetnica u ovoj slovenačkoj kompaniji, koja aktivno prati promjene u slovenačkom zakonodavstvu na području privrednog i migracionog prava, odgovori na nekoliko pitanja našeg portala. Prije nego što se bilo ko odluči na otvaranje preduzeća u Sloveniji, kaže nam Mitrović na početku razgovora, neophodno je da se informiše o svim mogućim oblicima osnivanja. Kada se odlučite za oblik koji najbolje odgovara vašim poslovnim ciljevima i planovima, potrebno je pripremiti neophodnu dokumentaciju i informisati se o vremenskim rokovima.

A koliko se procedura registracije razlikuje u zavisnosti od odluke da li se preduzeće osniva kao društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) ili podružnica (filijala)?

- Podružnicu registrujemo kod notara i nije potreban početni kapital, dok se društvo sa ograničenom odgovornošću registruje besplatno na tački VEM, a početni kapital je 7.500 EUR. Vremenski okviri za registraciju su približno isti, a za registraciju podružnice potrebno je pripremiti znatno više dokumentacije - ističe Mitrović.

Podrška preduzeća poput Date, od velikog je značaja za sve koji se odluče da poslovanje šire u okruženju u kom nisu upoznati sa zakonima, jezikom, poslovnom praksom i običajima. Osim prilikom registracije, Data pomaže i u daljem radu nakon otvaranja preduzeća, pruža pravno savjetovanje i podršku, kao i savjetovanje o evropskim tenderima.

Sa predavanja Danijele Mitrović u BeograduSa predavanja Danijele Mitrović u Beogradu
- Organizujemo sve što je neophodno - od prikupljanja potrebnih dokumenata, preko provjere imena budućeg preduzeća, organizacije banke, do registracije preduzeća, kao i sve neophodne podrške knjigovođa i pravnika. U roku od desetak dana klijent već ima registrovano preduzeće, a da pri tom nije morao sam da prikuplja potrebnu dokumentaciju od ustanove do ustanove.

Slovenija je, smatra naša sagovornica, savršen izbor za širenje poslovanja u Evropsku uniju. Jedna je od najsigurnijih zemalja u ovoj zajednici, a ulazak stranih preduzeća i zastupnika je jednostavan i brz. Do sada, Data je pomogla nekoliko stotina klijenata prilikom otvaranja preduzeća i predstavništva u Sloveniji. Klijente imaju širom svijeta, dodaje naša sagovornica.

- Preduzeće možete registrovati za sve djelatnosti kojima planirate da se bavite, a posebna pogodnost je jednostavnost postupka registracije. Pojedine djelatnosti u Sloveniji su posebno regulisane, na primjer turizam ili ugostiteljstvo, pa je prije početka rada potrebno ispuniti određene uslove.

Objašnjavajući kako neko ko je poslovno migrirao u Sloveniju, može steći uslov za državljanstvo, naša sagovornica kaže da se pasoš ove države dobija nakon deset godina "uređenog statusa" stranca.

- Ukoliko se stranac odluči da živi i radi u Sloveniji, već nakon pet godina može steći stalni boravak, a nakon deset i državljanstvo.

Kada je riječ o mogućnostima da u Sloveniju dovedete i svoju porodicu, to možete učiniti već nakon godinu dana "uređenog statusa" stranca.

Osim nesmetanog poslovanja sa drugim zemljama EU, zahvaljujući članstvu u Šengenskom sistemu, stranim preduzetnicima su dostupna i bespovratna sredstva iz evropskih fondova. Većina nacionalnih tendera za bespovratna sredstva, objašnjava naša sagovornica, koje raspisuju ministarstva i njihove agencije, zahtijeva da preduzeća koja konkurišu imaju registrovano sjedište ili podružnicu u Sloveniji.

- Postoje i javni pozivi i konkursi na koje se mogu prijaviti i strana preduzeća, kao i mogućnost prijave na tendere Evropske komisije neposredno u Briselu - npr. Interreg, Horizon 2020 itd, sa mogućnošću povezivanja u konzorcijum partnera iz različitih država i prijavom zajedničkog projekta.


(Foto: Andrei_R/shutterstock.com)
U Dati ističu i niz pogodnosti slovenačkog poslovnog okruženja. Prije svega - činjenicu da nekretnine nisu oporezive, nizak porez na dobit, kao i dvije različite stope PDV-a.

Privatna lica i preduzeća u Sloveniji, naime, ne plaćaju porez na vlasništvo nekretnina. Plaća se naknada za korišćenje građevinskog zemljišta, koja je znatno povoljnija od bilo kojeg poreza na nekretnine (naknada za dvosoban stan u središtu glavnog grada Slovenije iznosi oko 80 EUR).

Ukoliko će vaše preduzeće poslovati sa profitom, isti će biti oporezovan, ali samo u iznosu od 19%. Porez na dobit ne obračunava se za svaki posao ili transakciju, nego na godišnjem nivou u skladu sa poslovnim rezultatom, a tokom godine plaća se samo mjesečna akontacija.

U Dati podsećaju i na to da u Sloveniji postoje dvije različite stope poreza na dodatu vrijednost (ako poslujete sa zemljama EU, morate stupiti u sistem PDV-a). Sa druge strane, Slovenija nema jedinstvenu stopu PDV-a već - visoku stopu, za većinu prodajnih proizvoda u iznosu 22%, te sniženu stopu PDV-a u iznosu od 9,5% za hranu, piće, lijekove, stambene nekretnine, renoviranje nekretnina, frizerske usluge, čišćenje, čuvanje djece, njegu odraslih, itd.

Kako postati samostalni preduzetnik u Sloveniji?

Samostalni preduzetnik je fizičko lice koje samostalno i pod svojim imenom obavlja dopuštene registrovane djelatnosti u osnovnom i dopunskom zanimanju u cilju postizanja dobiti.

Kako je navedeno na sajtu kompanije Data, za registraciju u statusu samostalnog preduzetnika u Sloveniji, nije potreban temeljni kapital, dok se postupak registracije izvrši za najviše tri radna dana.

Državljani zemalja koje nisu članice Europske unije, međutim, mogu tek nakon godinu dana važećeg boravka u Sloveniji zatražiti dozvolu za boravak i rad za samozapošljavanje i postati samostalni preduzetnici u Sloveniji, dodaje se na sajtu Date.

Ivana Bezarević

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.